De unde vine denumirea cafelei tale preferate?

Istoria cafelei dateaza de mai mult de 1000 de ani, fiind consumata in Orientul Mijlociu de toate paturile sociale inca din vechime. La inceput cafeaua nu a fost considerata bautura ci aliment. Legenda spune ca aceasta planta a fost descoperita intamplator de un pastor etiopian care a observat ca animalele sale dupa ce consumau aceste plante deveneau agitate. Cert este ca originea cafelei se afla pe continentul african, intr-o zona a Etiopiei cunoscuta sub numele de „Kaffa” de unde se raspandeste in Yemen, apoi in Arabia si Egipt si chiar in India.

Cafeaua a intrat in Europa in urma cu trei secole prin portul Venetia, fiind adusa de negustorii arabi. Cu toate ca de cand a fost descoperita s-a bucurat de o popularitate imensa, nici cafeaua nu a fost scutita de controverse, astfel o perioada Vaticanul a interzis consumul de cafea pe motiv ca era considerata bautura musulmanilor, iar in secolul XVI ea a fost interzisa pentru o scurta perioada chiar si in Imperiul Otoman datorita efectelor pe care cafeaua le are asupra sistemului nervos, vanzatorii si consumatorii de cafea au fost atunci aspru pedepsiti. In jurul secolului XII si Biserica Ortodoxă Etiopiană a interzis consumul cafelei, dar undeva la jumatatea secolului XIX raspandirea cafelei nu a mai putut fi stavilita. Si in zilele noastre cafeaua produce controverse fiind spre exemplu interzisa in Hamburg, dar nu din cauza cafelei in sine sau ale efectelor pe care aceasta le are asupra oamenilor ci din cauza ambalajului folosit. Mai exact autoritatile din Hamburg au inerzis consumul cafelei sub forma de capsule. Ei justifica aceasta actiune prin faptul ca şase grame de cafea sunt ambalate in trei grame de ambalaj extrem de poluant, foarte greu de reciclat deoarece este un mix de plastic si aluminiu.

Cafeaua este un lucru minunat şi totuşi oamenii se gândesc foarte rar la semnificaţia reală din spatele denumirilor diferitelor tipuri de băuturi de cafea din întreaga lume.

Espresso

Deşi poate părea aşa, termenul espresso nu are nimic de-a face cu viteza. Termenul cafe-express a fost de fapt folosit încă din anii 1880, cu mult înainte ca maşinile de espresso să existe. Expresia „cafe express” este un termen folosit pentru a defini o ceaşcă de cafea, „expres” făcută pentru cineva.

Americano

Făcut pur şi simplu cu espresso şi apă fierbinte, un americano este la fel de american ca plăcinta de mere. De fapt, există o teorie populară potrivit căreia soldaţii americani din al doilea război mondial ar fi diluat cafeaua cu apă, pentru a diminua gustul amar.

Macchiato

Macchiato este bine cunoscut pentru caracteristicile sale cremoase, aromate. Este făcut cu un shot de espresso şi acoperit cu lapte spumant. În italiană, cuvântul macchiato înseamnă, de fapt, „pătat”.

Ristretto

Această versiune întunecată şi mai concentrată a unui shot de espresso standard se face cu jumătate din cantitatea de apă. În Italia, ristretto înseamnă „limitat”, care se traduce în cantitatea limitată de apă folosită.

Caffe Latte

O cafea latte este făcută din lapte aburit şi acoperită cu spumă. Influenţa italiană asupra acestei băuturi este evidentă, deoarece „latte” este cuvântul italian pentru lapte. Ţineţi minte: în Italia, există o diferenţă între „latte” (de obicei folosit în ţările vorbitoare de limbă engleză ca prescurtare pentru băutură), care este doar lapte, şi „cafe latte”, care este lapte aburit şi espresso.

Cappuccino

Un cappuccino este similar cu un latte, dar este acoperit cu mai multă spumă şi ciocolată. Cappuccino provine din termenul latin „caputium”, care descrie un obiect de îmbrăcăminte pentru acoperirea capului. Îşi ia numele de la culoarea hainei cu glugă purtată de călugări şi călugăriţe din ordinul Capucin.

Mocha

În timp ce mocha poate fi folosit pentru a descrie o culoare sau aromă de ciocolată, cuvântul mocha nu a avut iniţial nimic de-a face cu ciocolata sau o combinaţie de cafea şi ciocolată şi are origini încă din 1773 ca fiind nişte boabe de cafea foarte populare în Europa. Cafeaua a fost numită după portul Mocha (Al Mokha) din Yemen de unde au fost expediate boabele de cafea.

Affogato

În mod tradiţional o băutură de desert, un affogato se face cu îngheţată şi espresso. Cuvântul „affogato” se traduce literalmente „înecat” în italiană, făcând referire la îngheţata rece care este înecată de espresso fierbinte.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *