Vinul este una dintre cele mai fine băuturi din lume, însoțește orice masă de sărbătoare sau pur și simplu o seară relaxată și merită să fie păstrat în cele mai bune condiții.
Felul în care este păstrat un vin influențează gustul său, dar și culoarea și textura. Există câteva greșeli foarte frecvente în ceea ce privește păstrarea vinului și pe care le fac adesea chiar și managerii de restaurante sau baruri.
Vinul, la fel ca toate celelalte bauturi, se schimba cu trecerea anilor. De aceea este important sa fie pastrat in conditii optime tinand cont de umiditate, lumina, temperatura si chiar si de vibratiile din jur. In ecuatia unui vin bun trebuie sa pui valori exacte ale acestor coordonate pentru ca, peste ani, calitatea licorii sa fie aceeasi.
Pe scurt, regulile de aur bune de urmat pot fi rezumate astfel:
- Pastreaza vinul departe de lumina.
- Pastreaza vinul la o temperatura medie intre 10C – 12C.
- Umiditatea perfecta este intre 50 si 80%, astfel incat dopul sa nu sufere modificari si sa permita patrunderea aerului in sticla.
- Pastreaza sticlele de vin in pozitie orizontala, astfel incat dopul sa fie mereu umed.
- Tine sticlele de vin intr-un loc de unde nu va fi nevoie sa le misti prea des.
- Pune sticlele cu eticheta la vedere, astfel incat sa nu fie nevoie sa le misti ca sa afli ce contin.
Sticlele cu lichior, bere sau vin, nedeschise, pot fi depozitate într-un loc rece, la întuneric. Dar cum păstrezi alcoolul rămas într-o sticlă: în frigider, în congelator sau în bar?
Vinurile cu alcool dublu-rafinat, precum porto, sherry sau vermutul, ar trebui depozitate în frigider după ce au fost deschise. Temperaturile scăzute încetinesc oxidarea şi păstrează băutura proaspătă mai mult timp.
Vinurile albe şi roze se păstrează la frigider după ce au fost sigilate corect. Dacă dopul original s-a rupt, poţi folosi unele etanş.
Pentru cocktailuri cu votcă este recomandată depozitarea acesteia la congelator cu o oră înainte de a o folosi. Ca să o păstrezi pe termen lung este indicat să o depozitezi într-un loc ferit de lumină şi rece.
Vinul roşu început se păstrează cel mai bine la temperaturi reci, cu dopul înşurubat corespunzător. Sticla de vin roşu nedesfăcută trebuie să stea în poziţie orizontală, pentru ca lichidul să atingă dopul.
Romul, whisky-ul şi ginul pot fi, de asemenea, ţinute într-un loc rece, departe de lumină, după ce au fost desfăcute.