Istoria lumii este plină de mistere surprinzătoare. Probabil niciunul dintre noi nu va trăi suficient de mult pentru a le vedea soluționate. Dar este întotdeauna interesant să te uiți la unele dintre lucrurile cu adevărat bizare care se află la suprafață.
Păsările Moa
Păsările Moa sunt păsări care locuiau în Noua Zeelandă, care au dispărut în jurul anului 1500. Au fost ucise conform unei teorii de către poporul Māori. În timpul unei expediții din secolul al XX-lea, oamenii de știință au dat peste o gheară foarte mare de la una dintre păsările care au fost cumva incredibil de bine conservate timp de secole.
Cu ajutorul ADN-ului extras din penele pasarilor moa, disparute in urma cu o jumatate de mileniu, oamenii de stiinta au reconstituit infatisare penajului acestor gigantice animale.
Pasarile moa, care au trait in Noua Zeelanda, erau reprezentate de 10 specii de mari dimensiuni, cele mai mari ajungand la peste 3 metri inaltime si cantarind cca. 250 kg. Dupa sosirea in Noua Zeelanda a populatiei maori (aproximativ in jurul anului 1280) pasarile moa au disparut in scurt timp; probabil pana in anul 1500, toate speciile erau deja extincte, datorita vanarii de catre maori.
S-au pastrat multe resturi osoase pe baza carora au fost reconstitute scheletele acestor pasari, dar despre felul in care arata penajul lor nu se stia pana acum nimic. Artistii care au desenat imagini ale pasarilor moa au folosit ca model penajul unor specii inrudite, precum emu (o pasare australiana asemanatoare strutului).
Recent, insa, au fost descoperite in Noua Zeelanda pene de moa, surprinzator de bine pastrate, din care oamenii de stiinta au reusit sa extraga, printr-o noua tehnica, ADN-ul a patru dintre cele 10 specii de moa cunoscute pana in prezent.
Comparand penele gasite cu cele ale unor specii actuale de pasari si utilizand un program de computer pentru a recrea, pe baza comparatiilor, caracteristicile penajului pasarilor moa, o echipa de specialisti de la Universitatea din Adelaide, Australia, a elaborat o versiune reconstituita a infatisarii pasarilor uriase din Noua Zeelanda. Una dintre specii avea, cred cercetatorii, un penaj pestrit, in vreme ce celelalte trei aveau penaje de culoare terna, pamantie, poate pentru a se camufla in mediul inconjurator.
Sursa: ABC Science