Direcția Silvică asigură întreținerea regenerărilor naturale și a plantațiilor pentru a obține ecosisteme forestiere stabile. În fondul forestier administrat de Direcţia Silvică a Județului Caraş-Severin au fost regenerate natural peste 300 de hectare și artificial, prin lucrări de împăduriri, aproximativ 61 hectare.
Direcția Silvică asigură întreținerea regenerărilor naturale și a plantațiilor pentru a obține ecosisteme forestiere stabile.
Prin modul de gospodărire durabilă a pădurii, silvicultura românească a reușit să creeze de-a lungul timpului păduri stabile. Însă, pentru atingerea acestui obiectiv, sunt o serie de pași de parcurs începând de la regenerarea propriu-zisă a pădurii din care s-au recoltat arbori.
În această primăvară, în fondul forestier administrat de Direcţia Silvică a Județului Caraş-Severin au fost regenerate natural peste 300 de hectare și artificial, prin lucrări de împăduriri peste 6o de hectare.
Întrucât o parte din puieții plantați suferă un șoc al transplantării și se usucă în primii ani de la plantare, pentru o bună reușită a plantațiilor este necesară înlocuirea acestora prin lucrări de completare a regenerărilor artificiale, sens în care, anul acesta au fost executate lucrări de înlocuire a puieților uscați pe o suprafață de 64 hectare, transmit reprezentanții Direcției Silvice.
Pentru că nu este suficient doar să plantezi ca să obții o pădure valoroasă, în aceasta perioada au demarat lucrările de întreținere a regenerărilor, efectuându-se revizuiri ale plantațiilor pe 17 ha, mobilizarea solului pe 22 ha și descopleșirea puieților de vegetația ierboasă pe 199 ha, valoarea lucrărilor efectuate fiind de 460.000 de lei. Lucrările sunt executate prin prestări servicii de către operatori economici specializați în lucrări silvice, angajați în baza unor proceduri de achiziție publică.
În funcție de necesitate, care depinde în principal de evoluția condițiilor meteorologice, pentru acest an sunt prevăzute a fi realizate lucrări de descopleșire a puieților forestieri pe o suprafață de 1.731 ha, lucrări de ajutorare a regenerărilor naturale pe 1.070 hectare, revizuiri pe 44 ha și mobilizarea solului pe 27 ha.
Valoarea lucrărilor de regenerare efectuate în acest an este de 1,4 milioane lei, iar a celor de îngrijire a plantațiilor este estimată la peste 0,5 milioane lei, banii necesari provenind din fondul de conservare si regenerare constituit de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva în conformitate cu prevederile Codului silvic, mai precizează reprezentanții Direcției Silvice Caraș-Severin.