Dopul de plută, secretul celor mai fine vinuri şi şampanii – atuul portughez de 940 de milioane de euro

Când scafandrii au recuperat 162 de sticle de şampanie, de pe fundul Mării Baltice, în 2010, au fost surprinşi să constate cât de bine s-a păstrat băutura, după aproape două secole sub apă.

Cu etichetele de mult dispărute, cercetătorii s-au bazat pe inscripţiile de pe dopurile de plută, pentru a stabili originea şampaniei vechi de 170 de ani. Apoi au apelat la Corticeira Amorim SGPS SA, cel mai mare producător din lume de dopuri de plută, pentru a le înlocui.

Pentru Antonio Amorim, CEO-ul companiei portugheze, faptul că 79 de sticle puteau fi încă băute se datora dopului care a păstrat în condiţii excelente una dintre cele mai fine şampanii din lume. Mai mult, una dintre sticle, o Veuve Clicquot, a fost mai târziu vândută, în cadrul unei licitaţii la preţul record de 30.000 euro, notează Bloomberg.

Amorim vrea astăzi să restabilească încrederea deplină a oamenilor în aceste dopuri, după ce, în anii 90 şi la începutul anilor 2000, din cauza unei contaminări, dopul de plută a dat un gust prost vinului. Iar asta a deschis drumul dopurilor sintetice şi a capacelor cu filet. Dar Corticeira Amorim îşi îmunătăţeşte tehnicile şi produsele. Compania a fost fondată de bunicul său, în 1870, în Mozelos, nordul Portugaliei.

“Există un singur produs în lume care poate asigura calitatea şi longevitatea vinurilor şi a şampaniei” a declarat Amorim. Şampania nu ar fi supravieţuit cu capace de plastic sau de aluminiu, mai spune acesta.

Dopul de plută este una dintre cele mai exportate mărfuri din Portugalia, această ţară producând jumătate din dopurile de plută la nivel mondial. Exporturile ajung la 940 de milioane de euro/an, potrivit Asociaţiei portugheze a plutei.

Corticeira Amorim a cheltuit deja 200 de milioane de euro pentru a găsi metoda perfectă prin care să producă dopuri naturale necontaminate. Iar noul dop NDtech este folosit astăzi numai pentru vinurile ultra-premium, dar scopul portughezilor este ca acesta să ajungă pe toate sticlele.

Cerera este mare din partea SUA, a Chinei, dar şi a altor pieţe, vinurile închise cu dop de plută fiind percepute ca premium, spune Jose Mota Freitas, analist la Caixa-Banco de Investimento.

12 miliarde de sticle de vin şi sampanie sunt îmbuteliate cu dop de plută în fiecare an, dintr-un total de 18 milioane care folosesc acest tip de dop.

Cu o cerere tot mai ridicată, cea mai mare provocare o reprezintă numărul redus de stejari de plută. Tot mai mulţi oameni se lasă cu greu convinşi să crească aceşti arbori. E nevoie de 25 de ani până când să ajungă să producă pluta bună pentru sticlele de vin.

Acum se încearcă micşorarea acestei perioade cu un nou sistem de irigaţii şi cu îngrăsăminte.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *