Inspectorii sanitar-veterinari din cadrul DSVSA Caraş-Severin, efectuează în această perioadă, ample controale la agenții economici din judeţ pentru a se asigura că sărbătorile pascale se vor desfăşura în cele mai bune condiţii din punct de vedere alimentar.
În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale, inspectorii din cadrul DSVSA Caraș-Severin, au intensificat controalele sanitare veterinare premergătorare sărbătorilor pascale. în vederea verificării condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de miel şi ouăle destinate consumului uman, precum şi alte alimente.
În baza unui program de lucru bine stabilit de directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraș-Severin, medicii veterinari din cadrul DSVSA Caraș-Severin, circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale, efectuează în această perioadă controale oficiale în scopul verificării modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din toate pieţele agro-alimentare, abatoarele şi centrele de sacrificare a mieilor cu activitate temporară, unităţile de tranşare a cărnii, unităţi de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum şi în următoarele categorii de unități de vânzare cu amănuntul:
– carmangerii, măcelării, etc;
– unități de alimentație publică de tip pizzerii, cantine, unități de tip catering, restaurante care livrează hrana preparată consumatorilor finali la comandă, take-away, drive-in,
– restaurante, pensiuni;
– cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, cafenele;
– unități de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare, depozite alimentare, etc.
Totodată, la nivelul DSVSA, la circumscripţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale, (premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice și Sărbătorilor Pascale Ortodoxe) va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, va fi afişat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.
În vederea conștientizării consumatorilor asupra riscurilor pentru sănătatea publică ce decurg în cazul tăierii animalelor în spaţii neautorizate şi fără supraveghere sanitară veterinară, DSVSA recomandă ca aprovizionarea consumatorilor cu carne de miel să se facă numai din abatoare autorizate și din centrele/spațiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor.
În toate piețele agroalimentare și în alte locuri amenajate și autorizate în care va fi valorificată carnea și alte produse de origine animală, se va asigura necesarul de personal sanitar veterinar şi permanenţa acestuia, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.
Deja inspectorii sanitar veterinari din cadrul DSVSA Caraș-Severin au aplicat primele amenzi în urma acestor acțiuni de control efectuate. 50 de agenți economici din județ au fost verificați. Au fost date 5 amenzi de peste 60.000 de lei pentru abaterile constatate.
„În perioada 19 Martie- 07 aprilie, au fost efectuate controlate la peste 50 de unităţi înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor (supermarketuri, unităţi alimentaţie publică tip restaurante , magazine alimentare / mixte, laborator cofetărie-patiserie , cofetărie , măcelărie, carmangerie , punct debarcare, pensine,p-țe agroalimentare ) și unitați de procesare carne autorizate sanitar veterinar .
În urma controalelor oficiale realizate au fost aplicate un număr de 5 amenzi în valoare de 62.400 lei pentru depozitarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, neîntreținerea spațiilor și a echipamentelor de lucru în condiții corespunzătoare de igienă, expunerea la comercializare de produse alimentare cu ambalaj deteriorat , lipsa graficelor de temperatură la agregatele frigorifice și 1 avertisment pentru neîntreținerea echipamentului de lucru în condiții corespunzătoare de igienă.” – Transmite directorul executiv al DSVSA Caraș-Severin, Pavel BORCHESCU.
De asemenea, inspectorii DSVSA au efectuat controale în trafic asupra transporturilor de miei.
Au fost organizate echipele mixte constituite la nivelul DSVSA Caraș-Severin, în colaborare cu reprezentanții IPJ Caraș-Severin. Aceștia efectuează controale oficiale asupra transporturilor de miei vii, având drept scop:
– verificarea condițiilor de igienă, a dezinfecției și a documentelor de autorizare a mijloacelor auto utilizate pentru transportul acestor animale;
– documenteler însoțitoare ale animalelor (certificate veterinare care să ateste sănătatea mieilor, precum și documentele care să cuprindă informații despre lanțul alimentar, conform modelului stabilit și transmis de către ANSVSA prin instrucțiunile anterioare).
„Împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului Județean de Poliție Caraş-Severin au fost organizate 6 controale în trafic astfel : zona Oțelu Roșu , zona Bocșa , zona Moldova Nouă, zona Oravița, zona Caransebeș și zona Bozovici. Au fost verificate un număr de 54 mijloace de transport. Nu au fost constatate abateri de la legislația sanitară veterinară în vigoare.
Nu au fost reținute oficial produse alimentare.
Nu a fost dispusă măsura suspendării temporare sau interzicerea activităţii la nici o unitate.
Recomandarea DSVSA CS pentru consumatori: achiziționați produse alimentare destinate consumului doar din unități sau spații care funcționează sub control sanitar veterinar.
Până la această dată avem o singură solicitare din partea SC Piețe Reșița SRL, pentru autorizarea unui Punct de sacrificare temporar a mieilor.
În perioada următoare aceste controale și verificări vor continua pentru a preveni riscurile de toxiinfecții alimentare și a asigura siguranța alimentelor pentru cetățenii pentru masa de paste.” – transmite directorul executiv al DSVSA Caraș-Severin, Pavel BORCHESCU.
Controalele au început pe data de 19 martie și se vor încheia pe data de 19 aprilie.