Elevii și profesorii au zi liberă astăzi, de Ziua Învățătorului

Ziua Învăţătorului este sărbătorită în România în fiecare an pe 5 iunie, după ce mai mulţi deputaţi şi senatori au depus, în mai 2007, un proiect legislativ privind instituirea acestei zile.

Ziua Învăţătorului se doreşte a fi un prilej bun de reflecţie asupra şcolii şi a slujitorilor ei și o oportunitate pentru a ne manifesta recunoştinţa faţă de dascăli, în special a fondatorului învăţământului în limba naţională, Gheorghe Lazăr, care s-a născut la data de 5 iunie.

Personalitate complexă, pedagog, teolog, traducător şi inginer român, Gheorghe Lazăr este considerat fondatorul învăţământului în limba română din Ţara Românească.

În 1818, a înfiinţat, în Bucureşti, prima şcoală cu predare în limba română.

Ziua Învăţătorului este sărbătorită în toate unităţile de învăţământ de stat, particulare şi confesionale din sistemul românesc.

În România, Ziua Învățătorului este marcată distinct de Ziua Educației, care are loc pe 05 octombrie.

Conform ordinului privind structura anului școlar și contractului colectiv de muncă, pe 05 iunie, de Ziua Învățătorului, elevii și profesorii au zi liberă.

Vacanţa de vară va începe vineri, 21 iunie, după finalizarea cursurilor.

Prin excepţie, pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri şi se încheie pe 7 iunie 2024, iar pentru clasa a VIII-a anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri şi se încheie pe 14 iunie 2024.

 

Post Author: Andreea Ilie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *