Cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Judeţean de Literatură „Maria Mariana şi Ioan Nicolae Cenda”se desfășoară vineri la Oravița!
‘’Lumea nu este decât o școală pentru întrebări,’’ menționa Michel de Montaigne, unul din cei mai importanți filosofi francezi ai Renașterii, a cărui filosofie, i-a influențat pe Francis Bacon, René Descartes, Blaise Pascal, Jean-Jacques Rousseau, precum și pe gânditorii din mai multe generații. Este recunoscut drept creatorul eseului ca specie literară și pentru ușurința cu care trecea de la speculații intelectuale serioase la anecdote, unele cu caracter autobiografic, iar moto-ul său era „Eu însumi sunt tema cărții mele”.
Pornind de la acest învățat, din sentimente și emoție legăm un eseu de suflet în memoria unor dascăli minunați ce striga acum catalogul din cer,soții Maria Mariana și Ioan Nicolae Cenda ai căror copii, Dan Cenda şi Adela Cenda Cotruţ, când în urmă cu 4 ani au hotărât ca, în memoria părinţilor lor, să organizeze la Oraviţa un Festival-Concurs de Literatură.
Cu emoție, fiica lor, Adela Cenda Cotruț aflată departe de țară ne-a transmis același mesaj duios și totodată de mulțumire tuturor celor implicați în zidirea acestui eveniment a cărui trăinicie o dă sufletele cizelate de această familie de dascăli, care cu un „mandat de peste patru decenii la catedră„, care au îndrumat mulţi „pui de om”, dar care au pus şi „pietre” la temelia unor dascăli de limba şi literatura română:
‘’Au fost dascălii care „au urcat” copiii în autobuze pentru a descoperi împreună fascinaţia călătoriei, dascălii care au „înjghebat” trupa de teatru Mugur, trupa care câştiga ulterior multe premii în ţară.
Au fost dascălii care care au „născocit” şi coordonat o revistă timp de 16 ani şi au adus şcolii lor trei premii naţionale, zeci de premii la fazele judeţene, dar şi o diplomă de excelenţă.
Au fost dascălii care au „conjugat” verbele „a citi” şi „a călători” la toate formele temporale, au fost dascălii care „au ameninţat” ca NU VOM SCĂPA DE CĂRŢI şi au „îndrumat” copii să–şi întemeieze o BIBLOTECĂ.
Au fost dascălii pe care vă provoc să-i descoperiţi în cărţiile lor, dar şi în „timida” noastră încercare de a NU-I UITA! Anul acesta Banat TV ne este partener în urma unei prietenii constante cu un journalist care ne-a fost alături la fiecare ediție. Festivalul se adresează elevilor cărășeni care n-au încetat să se joace cu vorbele. Acest festival duce mai departe amintirea a doi dascăli de excepție și dorința lor de a încuraja elevii să citească. Mulțumim Banat TV, cu cele mai bune gânduri către toți în ale căror case intrăm prin intermediul acestei televiziunii partenere’’,mărturisește fiica lor.
Prin voia unor oameni frumoşi prima ediţie era dedicată Poemelor Caraşului şi Concursului Internaţional de literatură „Ioan-Nicolae Cenda”.
În acest an, vineri, 8 aprilie de la ora 12:00 în sala festivă a Liceului Teoretic „General Dragalina” din Oraviţa se va desfășura cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Judeţean de Literatură „Maria Mariana şi Ioan Nicolae Cenda”, urmată de festivitatea de premiere a elevilor de la şcolile din oraş, dar şi de la cele din zonă, la cele 4 secţiuni ale concursului de creaţie.
Valoarea lucrurilor nu este dată de timpul cât ele există,ci de intensitatea cu care le percepem și le trăim!
De aceea există clipe de neuitat lucruri ineexplicabile și oameni de neînlocuit!
Festivalul-concurs este organizat cu sprijinul Primăriei Oraviţa, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin, Casa de Cultură „George Motoia Craiu” din localitate şi partener media Banat TV.
Epilog: „Un bun profesor este asemeni unei lumânări. El se mistuie pe sine însuși pentru a lumina calea altora”.Mustafa Kemal Atatürk
Articol realizat de Anca Marilena Bica