O delegație din Albania a fost prezentă la Reșița într-un schimb de experiență. Primăria Reșița și Grupul de Acțiune Local din municipiul de pe Bârzava sunt modele de bună practică pentru organizațiile similare din Albania.
Grupul de Acțiune Local Reșița a fost modelul pentru o organizație similară din orașul Roskovec, Albania, în această săptămână, o delegație din acest oraș formată din oficiali, consilieri locali și reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale, a efectuat o vizită în Reșița pentru un schimb de experiență și documentarea. Au fost prezentate proiectele de reintegrare socială derulate cu sprijinul fondurilor europene.
„Au venit în primul rând pentru a vedea aceste exemple de bune practici privind organizarea și modul de lucru prin care Grupul de Acțiune Locală Reșița a reușit în ultimii ani ca acțiunile de reintegrare a celor care stau în zone defavorizate, cu excluziune socială accentuată, cum ar fi Mociur, Dealul Crucii, Calea Caransebeșului sau Bistra, să fie unele reușite. Am discutat cu delegația despre proiectele pe care noi am reușit să le facem, de faptul că fondurile europene sunt un vehicul cu care putem să reintegrăm persoanele care au acest gen de probleme de marginalizare.“, a declarat primarul Ioan Popa.
„Legătura Reșiței cu Roskovec a început în 2022, când, în urma unui proiect al Asociației Nevo Parudimos, am creat primul GAL urban din Albania. Acesta funcționează de circa un an și jumătate, iar colegii de acolo au deja proiecte în implementare”, a menționat Daniel Grebeldinger, director executiv al Asociației Nevo Parudimos.
De asemenea, reprezentanții municipalității albaneze au prezentat o parte din proiectele pe care lre au în derulare.
„În momentul de față implementăm două proiecte: facem parte dintr-un proiect axact pe mediu și pe managemetul deșeurilor ce implică atât informarea locuitorilor despre selectarea și depozitarea deșeurilor, cât și a agenților comerciali, în special a fermierilor. Iar al doilea proiect este în parteneriat cu agenția de ocuparea forței de muncă din Albania în care am angajat 14 persoane din medii defavorizate în regim part-time, de asemenea în acest proiect le oferim cursuri și consultanță în care învață cum să redacteze un CV sau o scrisoare de intenție, la finaul proiectului le vom crea oportunitatea de a se angaja full time. Vrem să subliniem că suntem al doilea ONG care implementează acest proiect în Albania”, a spus directoarea biroului pentru relații cu Uniunea Europenana a municipalității Roskovec, Enirjeta Shehu.
Vizita de informare a GAL Roskovec din Albania a continuat cu vizite înteren și întâlniri cu structuri similare, la Timișoara.