Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraş-Severin derulează în această perioadă acţiuni de control în cadrul Campaniei Naţionale de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor. Raportat la județul Caraș Severin, în domeniul construcțiilor s-a înregistrat în anul 2023 un număr de 10 accidentați din care 3 persoane decedate, 5 cu incapacitate temporară de muncă și 2 persoane accidentate ușor.
În țara noastră, construcțiile reprezintă un sector de activitate al economiei naționale cu pondere majoră în numărul total de accidentați în muncă din cauză că lucrătorii care nu folosesc centuri de siguranță sau alte mijloace de ancorare, căști, bocanci, sunt admiși la lucru de către șefii de echipă, maiștrii sau conducătorii locurilor de muncă; platformele de lucru, pasarelele și scările schelelor sunt construite în lipsa unui proiect tehnic și prezintă riscuri de accidentare; locurile de muncă sunt fără sisteme de protecție colectivă, fără balustrade solide suficient de înalte, fără cel puțin o bordură, o mână curentă și protecție intermediară, fără platforme sau plase de prindere suficient de solide pentru a împiedica/opri căderea de la înălțime.
Alte cauze ce stau la baza producerii accidentelor de muncă în construcții sunt: instruirea incompletă a lucrătorilor; conducătorii locurilor de muncă au pregătire insuficientă privind procedura de lucru specifică domeniului construcții; schimbarea frecventă a conducătorului locului de muncă odată cu modificarea locației șantierului; planul propriu de securitate și sănătate al șantierului nu se completează și adaptează în funcție de evoluția lucrării.
Începând din data de 12 februarie și până pe data de 9 decembrie, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraş-Severin derulează acţiuni de control în cadrul Campaniei Naţionale de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor.
Grupul ţintă îl reprezintă angajatorii şi lucrătorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor – cod CAEN 41, 42 şi 43.
La sediul inspectoratului vor fi organizate anterior declanşării acţiunilor de control, sesiuni de conştientizare a angajatorilor şi lucrătorilor din domeniul construcţiilor cu privire la obligativitatea luării măsurilor care să vizeze securitatea şi sănătatea lucrătorilor, precum şi asupra faptului că respectarea acestor măsuri conduce la beneficii socio-economice.
Activităţile de control au ca scop verificarea modului de implementare a măsurilor necesare pentru asigurarea securității și sănătății lucrătorilor.