La fel ca şi oamenii, animalele trec prin mai multe faze până a-şi putea recunoaşte propria imagine. Una dintre întrebările la care, cu siguranţă, ne-am gândit la un moment dat este: ce văd animalele în momentul în care se privesc în oglindă?
Mulți oameni sunt suprinși când văd că animalele lor de companie ignoră imaginile care li se reflectă în oglindă. Puii de câine care trec prima oara prin fața unei oglinzi s-ar putea să înceapă să latre și să ia poziția de joacă, deoarece cred că au în față un alt cățel. După scurt timp însă, își pierde interesul pentru oglindă.
Testul oglinzii a fost făcut de-a lungul timpului pe oameni și pe mai multe specii de animale. Cercetătorii au descoperit că oamenii nu se nasc cu abilitatea de a-și recunoaște imaginea în oglindă. Bebelușii poate că par fascinați de ceea ce văd într-o oglindă, însă de fapt, ei cred că socializează cu un alt copil. La om, abilitatea de a-și recunoaște reflexia în oglindă apare între vârsta de 18-24 de luni. Odată ce înțelege că se vede pe el însuși în oglindă, bebelușul începe să se uite atent la imaginea lui și să o atingă.
Gordon Gallup, un psiholog de la State University of New York, a făcut un experiment pe cimpanzei în 1970. Introducând o oglindă în cușca cimpanzeilor, el a observat că aceștia credeau inițial că în fața lor este un alt cimpanezeu, însă la scurt timp și-au dat seama că este propria lor imagine. Gallup a anesteziat mai apoi cimpanzeii și le-a pictat două pete roșii, una pe sprânceană, alta pe ureche. Puși din nou în fața oglinzii, cimpanzeii știau că se uită la ei înșiși și au început să-și studieze chipul și petele pictate și să și le atingă, întocmai ca bebelușii.
Gallup crede astfel că cimpanzeii au conștiință de sine, lucru care s-a mai observat și la delfini, urangutani, la o anumită specie de gorilă și la elefanți, toți trecând testul oglinzii. Conștiința de sine înseamnă, potrivit definiției lui Gallup, abilitatea de a deveni obiectul propriei atenții, de a fi conștient de existența ta și de propria stare mentală.
Gallup a tras astfel două concluzii: fie câinii nu au conștiința de sine pentru că nu-și recunosc imaginea în oglindă, teorie criticată de alți oameni de știință, fie își recunosc imaginea reflectată, însă nu sunt interesați de ea.
Biologul Marc Bekoff, de la University of Colorado, interpretează altfel indiferența câinilor față de oglinzi. Explicația lui este că patrupedele canine se ghidează mai mult după miros, decât după văz, motiv pentru care imaginile pe care le văd în oglindă nu prezintă interes pentru ele dacă nu au și un miros. Teoria aceasta ar fi valabilă și în cazul pisicilor.
Tu ce poți să ne spui despre câinele sau pisica ta? Se recunoaște animăluțul tău de companie în oglindă?
Sursa: www.animalzoo.ro