An de an, la data de 14 septembrie, creștinii ortodocși prăznuiesc Înălțarea Sf. Cruci. Înălțarea Sfintei Cruci reprezintă o mare sărbătoare cu cruce roșie.
În această zi importantă pentru credincioși, se sărbătorește aflarea Crucii pe care S-a jertfit Hristos și înălțarea ei de către episcopul Macarie al Ierusalimului în fața poporului, la 14 septembrie 335.
O altă semnificație pe care o are această zi este aducerea Sfintei Cruci de la perși la Ierusalim, în anul 630, de către Împăratul de la acea vreme, Heraclius.
Conform tradiției, în vremea domniei Împăratului Constantin, au fost descoperite trei cruci. Întrucât nu se știa cu exactitate care este Crucea Lui Iisus Hristos, acestea au fost atinse de trupul unei femei decedate. Astfel, corpul neînsuflețit a prins viață în momentul în care a fost atins de Crucea Sfântă.
Ziua Înălțării Sfintei Cruci este însemnată ca zi de post, pentru a ne reaminti de patimile și moartea Mântuitorului Iisus Hristos. Semnele Crucii rămân pentru totdeauna în Trupul Înviat ca semn al iubirii Sale față de credincioșii, însă noi nu ne însemnăm cu Semnul Crucii doar pentru a ne aduce aminte de chinurile și suferințele prin care a trecut Mântuitorul, ci pentru a mulțumi binecuvântării și pentru a primi biruință asupra tuturor necazurilor.
Sărbătoarea Înălțarea Sf. Cruci este o zi de post pentru a înțelege suferințele Mântuitorului pe Cruce, pentru iertarea păcatelor noastre și pentru a nu mai trăi în egoism și răutate.
Postul ne ajută să ajungem la iubirea nepătimașă față de Dumnezeu și de semenii noștri. De asemenea, postul se respectă pentru a fi mai aproape și a menține o conexiune cu divinitatea, nicidecum ca o formă de obligativitate față de creștinii ortodocși.