Pompierii orăvițeni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu, care se manifesta cu flacără la acoperișul unei locuințe din comuna Ciuchici.
Incendiul, care s-a extins și la acoperișul casei vecine, pe o suprafață de aproximativ 15 mp, a fost lichidat de pompierii militari și voluntari ai comunei, în aproximativ două ore și jumătate.
În urma evenimentului, a ars acoperișul locuinței pe o suprafață de aproximativ 150 mp, fiind distruse mobilierul și electrocasnicele din interior.
De asemenea, au fost afectate alte trei camere, un salon, o bucătărie și două băi, pe o suprafață de aproximativ 100 mp.
Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost jar sau scântei provenite din coșul de fum deteriorat.
Din fericire, nu s-au înregistrat victime.
De asemenea, pompierii au fost solicitați să intervină și pentru stingerea unui incendiu izbucnit la coșul de fum al unei gospodării din orașul Moldova Nouă.
În urma incendiului a ars funinginea din interiorul coșului de fum, iar cauza probabilă de producere a fost stabilită ca fiind coșul de fum necurățat de funingine.
Reamintim cetățenilor că verificarea, curățarea și repararea coșurilor de fum se efectuează cel puțin o dată pe an, de către o persoană autorizată.
Sistemele de încălzit defecte, improvizate și nesupravegheate, precum și coşurile de fum defecte, necurăţate sau amplasate în apropierea materialelor combustibile, reprezintă una dintre principalele cauze de producere a incendiilor.
În multe cazuri, până la sosirea pompierilor, focul cuprinde o mare parte a locuinţelor sau anexelor.
O intervenţie în cel mai scurt timp asupra incendiului când acesta nu s-a extins reduce considerabil pagubele, iar acest lucru se poate realiza printr-o dotare minimă cu mijloace de primă intervenţie, cum ar fi stingătoare sau găleţi cu apă.
Pentru creşterea gradului de protecţie a gospodăriilor şi pentru a preveni unele situaţii neplăcute cu consecinţe grave, cetăţenii trebuie să conştientizeze că ei sunt primii responsabili în a-şi proteja locuinţele şi bunurile.