Pompierii au fost solicitați să intervină din nou pentru stingerea a aproape 20 de incendii izbucnite la arderi necontrolate, respectiv vegetație uscată, litieră de pădure și deșeuri menajere.
Cele mai grave s-au produs pe drumul care leagă Dalboșeț de Șopotu Nou și pe drumul care leagă localitatea Gârbovăț de Bănia.
Dar nici luncile care leagă malurile râului Nera nu au fost scutite de incendii.
Folosirea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timp de vânt sau de uscăciune avansată este interzisă. De asemenea, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurând supravegherea permanentă a arderii și stingerea jarului după terminarea activităţii. Nerespectarea prevederilor legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă.
Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei. Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă fiipregatit.ro.