Aceste bizare bile din rocă au fost găsite într-o mină din Africa de Sud. Iniţial s-a crezut că sunt nişte dispozitive extraterestre, deoarece aveau o duritate nemaiîntâlnită, formă imposibil de creat prin simpla forţă a naturii şi prin vechime de 3 miliarde de ani. În plus, zvonurile spuneau că cercetătorii de la NASA au declarat că sferele au fost construite într-un mediu cu gravitaţie zero.
Sferele Klerksdorp, denumite aşa după locul în care au fost găsite, au fost extrase din mina de argint Wonderstone, din Africa de Sud. Au fost descoperite în anii ’80 de către minerii care săpau după argint şi în urma studiilor efectuate s-a ajuns la concluzia că au o vechime mai mare de 3,8 milioane de ani.
Dimensiunea lor variază de la 0,5 cm la 10 cm în diametru, iar culoare lor diferă de la maro închis până la roşu aprins. Este impresionant faptul că acum 3,8 milioane de ani existau diverse civilizaţii pe Pământ pentru că altfel nu se poate explica prezenţa acestor bile metalice. Aliajul din care sunt formate nu se găseşte în mod natural, un compus de nichel şi oţel, ceea ce certifică faptul că ele au fost prelucrate artificial. În consecinţă, o civilizaţie îndepărtată a existat cu mult timp în urmă pe Pământ.
Cele mai multe dintre sferele Klerksdorp au o coajă subţire, de aproximativ 1-2 cm grosime, şi sunt umplute cu un material spongios care se dizolvă în contact cu aerul. Nu s-a putut stabili cu exactitate materialul din interiorul lor, dar cu siguranţă că este străin omului.
Un alt fapt curios este oferit de şanţurile paralele de pe mijlocul sferelor. Nu se poate preciza la ce erau folosite aceste bile, dar uimirea a fost şi mai mare când specialiştii au observat că unele dintre ele se rotesc în jurul axelor lor, fără ca o forţa să intervină în generarea acestui proces.
Aceste obiecte stranii sunt un total mister. Ele reflectă o anumită perioadă din istoria Terrei, dar nimeni nu poate specifica momentul şi nici creatorii lor. Există voci care susţin că biluţele metalice ar fi de provenienţă extraterestră şi că nu ar fi fost create pe Pământ, însă, această afirmaţie rămâne deocamdată la ideea de presupunere.
De fapt, sferele nu sunt cel mai dur material de pe Pământ (au un punctaj de 4-5 pe scala Mohs, unde diamantul are 10, iar talcul 1). Ele sunt alcătuite din diferite minerale (hematit, un oxid de fier) şi au fost formate prin sedimentare. Ştiinţific, ele se numesc „concreţiuni de limonit”, un fel de minereu de fier.
Sursă: www.fiicurios.ro; www.efemeride.ro