Gabriel Dorobanţu s-a născut la Bucureşti, pe data de 3 ianuarie 1953, absolvind, după terminarea liceului, o Şcoală postliceală de proiectanţi. Îşi desăvârşeşte educaţia muzicală în celebrul Cor de copii al Palatului Pionierilor (dirijor Stelian Olaru) cu care a efectuat un turneu in Bulgaria.
A absolvit Şcoala Populară de Arte, clasa profesoarei Florica Orăscu, după care şi-a perfecţionat calităţile vocale şi interpretative cu compozitoarea Camelia Dăscălescu, studiind în paralel pianul cu Fromy Moreno şi arta actorului cu prof. Tamara Scarlatos.
Pasiunea sa stăruitoare pentru muzică îi aduc primele premii:
Trofeul Concursului „Mărţisor ’81”, de la Dorohoi
Premiul 3 la Competiţia „Bucureşti ’80”
Gabriel Dorobanţu este animat de dorinţa de a aborda stiluri cât mai diverse şi colaborează cu compozitori din toate generaţiile. Cel care, între primii, a descoperit posibilităţi maxime de exploatare a filonului dramatic, pasional, din vocea sa, a fost compozitorul Dumitru Lupu. Cântecul „Hai, vino iar în gara noastră mică”, scris de acesta şi interpretat de Gabriel Dorobanţu a devenit unul dintre cele mai mari şlagăre ale muzicii uşoare româneşti. Cu o preocupare continuă pentru textul poetic (este şi un înzestrat poet), pentru distincţie scenică şi educaţie muzicală, Gabriel Dorobanţu abordează cu egal talent cântecul de dans, cel de intensitate dramatică şi melodică, şlagărul de factură meridională. A înregistrat până în prezent 350 de cântece, a editat 10 albume vinil şi CD, a participat în emisiuni radio-TV, spectacole de divertisment. A avut roluri principale în filme de lung metraj pentru copii, a jucat în spectacole de revistă la Teatrul Constantin Tănase şi Teatrul Majestic din Ploieşti. A scris şi interpretat alături de mari actori schiţeze umoristice pentru televiziune.
Sursa: wikipedia