Marii fumători – cei care fumează cca. 40 de ţigări pe zi – prezintă un risc crescut de a suferi de maladia Alzheimer sau de aşa-numita demenţă “vasculară” – doua forme comune ale demenţei, afecţiune din ce în ce mai raspandită şi care reprezintă o povara grea atât pentru familii, cât şi pentru sistemul de sănătate.
În cazul celor care fumează două pachete de ţigări zilnic, la vârsta mijlocie, riscul apariţiei bolii Alzheimer la vârsta a treia este mai mult decât dublu faţă de cazul nefumătorilor, iar riscul apariţiei demenţei vasculare creşte cu 172%.
Rezultatele provin dintr-un studiu în cadrul căruia specialişti britanici, de la mai multe instituţii şi organizaţii dedicate cercetării demenţei, au analizat peste 21.000 de cazuri, informaţiile fiind preluate din bazele de date ale unei mari firme de asigurări de sănătate.
Acesta este unul dintre cele mai ample studii care investighează legătura dintre fumat si demenţa.
Se ştia deja că fumatul deteriorează sistemul vascular, afectând tensiunea arterială şi coagularea sângelui; or, există o relaţie strânsă între starea de sănătate a sistemului vascular şi riscul de apariţie a demenţei.
Există însă şi o veste bună: în cazul celor care se lasă de fumat la vârsta mijlocie, riscul de apariţie a demenţei, 20 de ani mai târziu, nu diferă de cel al persoanelor care n-au fumat niciodată.