Liceenii din anii terminali, în plin examen! Ei susțin probele de competențe pentru examenul de Bacalaureat

Al treilea modul din anul școlar a început cu emoții pentru liceenii din anii terminali. Cei aproape 150.000 de viitori absolvenți din România au ajuns, în premieră, la sfârșitul lunii ianuarie, în fața comisiei de examinare pentru probele orale ale Bacalaureatului.

Deși cerințele sunt aceleași, probele de competențe pentru examenul de Bacalaureat 2025 au loc până pe data de 7 februarie. Acestea se vor susține începând cu ora 13.00, după finalizarea programului școlar pentru elevii claselor a XII-a. În situația în care, programul școlar al elevilor de clasa a XII-a și a XIII-a este planificat după amiază, procesul de evaluare a competențelor pentru probele A, B și D se organizează anterior programului școlar, începând cu ora 9:00.

Până pe data de 29 ianuarie a avut loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A; În perioada 29-31 ianuarie are loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B; În perioada 3-5 februarie are loc evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C; În perioada 5-7 februarie are loc evaluarea competențelor digitale – proba D.

De asemenea, în perioada 30 mai – 4 iunie are loc susținerea probelor A, B, C, D pentru elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate;

În ceea ce privește examenul scris, acesta va începe pe 10 iunie, cu proba la limba și literatura română. Pe 11 iunie va avea loc proba obligatorie a profilului, pe 13 iunie, proba la alegere a profilului și specializării, iar pe 16 iunie va avea loc proba la limba și literatura maternă.

Candidații nu au voie să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe sau poșete. Se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor, telefoane mobile, căști, precum și orice alte mijloace electronice de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare. Se interzice candidaților la examenul național de bacalaureat să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Candidații care încalcă aceste reguli sunt eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu. Mai mult, încălcarea acestor reguli va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați „eliminați din examen”, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului național de bacalaureat.

Post Author: Andreea Ilie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *