Lumea nu-i ştie sau i-a uitat. Oameni care au inventat componente şi tehnologii esenţiale pentru electronicele de astăzi – Jack Kilby şi Robert Noyce co-inventatorii circuitului integrat

Galaxy Note 10 şi iPhone X nu ar fi fost posibile fără ei. Oameni care au inventat componente şi tehnologii esenţiale din electronicele de astăzi, dar pe care lumea nu-i ştie sau i-a uitat.

Când se gândesc la figuri din tehnologie, oamenilor le vin în minte nume precum Bill Gates, Steva Jobs sau Mark Zuckerberg. Asta deoarece aceşti oameni sunt sau au fost foarte vizibili datorită companiilor uriaşe pe care le-au fondat şi a miliardelor de dolari pe care le au în conturi. Însă, niciunul dintre ei nu ar fi ajuns atât de sus fără invenţiile anterioare ale unor deschizători de drumuri.

Jack Kilby şi Robert Noyce co-inventatorii circuitului integrat

În iulie 1958, Kilby s-a hotărât să găsească un modul cu un număr mare de tranzistoare. Fiind proaspăt angajat la Texas Instruments, nu a putut să își ia o vacanță de 2 săptămâni ca și ceilalți colegi ai săi. S-a închis în laboratorul său, de unde a venit cu ideea de a fabrica toate componentele unui circuit din același material. Două luni mai târziu, primul circuit integrat a fost descoperit.

Inginerul Robert Noyce își construia propriul său circuit integrat, în paralel, în cadrul companiei Fairchild Semiconductor, dar lansarea sa a avut loc abia 6 luni mai târziu. Circuitul lui Noyce era construit pe siliciu (spre deosebire de cel al lui Kilby, care folosea germaniu). Astfel, în istorie, atât Noyce, cât și Kilby sunt recunoscuți dretp co-inventatorii circuitului integrat, dispozitivul care a transformat apoi lumea electronicii.

În timp ce Kilby a fost primul care a prezentat un circuit integrat, Noyce a produs un design care putea fi produs pe scară largă. Tocmai de aceea, 10 ani mai târziu, a lansat propria companie care producea microcipuri (ce au la bază circuite integrate). Este vorba de compania Intel, ce avea să devină mai târziu foarte renumită.

În anul în care Kilby a inventat circuitul, computerele erau imense mașinării care funcționau pe bază de cartele perforate. Singurele telefoane erau cele cu fir. Nu existau iPod-uri, laptop-uri, telefoane celulare. Toate acestea nu ar exista astăzi dacă nu s-ar fi descoperit aceste circuite. Ele reprezintă componenta de bază a microprocesoarelor și a cipurilor, „creierele” majorității dispozitivelor electronice din zilele noastre.

Pentru invenția sa, Kilby a primit Premiul Nobel pentru fizică în anul 2000.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *