Galaxy Note 8 şi iPhone X nu ar fi fost posibile fără ei. Oameni care au inventat componente şi tehnologii esenţiale din electronicele de astăzi, dar pe care lumea nu-i ştie sau i-a uitat
Când se gândesc la figuri din tehnologie, oamenilor le vin în minte nume precum Jeff Bezos, Bill Gates, Steva Jobs sau Mark Zuckerberg. Asta deoarece aceşti oameni sunt sau au fost foarte vizibili datorită companiilor uriaşe pe care le-au fondat şi a miliardelor de dolari pe care le au în conturi. Însă, niciunul dintre ei nu ar fi ajuns atât de sus fără invenţiile anterioare ale unor deschizători de drumuri.
William Sturgeon – electromagnetul
Sturgeon a fost un inventator englez care, în 1824, a creat primul electromagnet. Acesta era bazat pe ideile lui André-Marie Ampère. Dispozitivul era bazat pe o „potcoavă” în jurul căreia era înfăşurată sârmă de cupru. Solenoidul – o formă simplificată a bobinei – a fost creat de André-Marie Ampère (1775-1836), care a studiat, pentru prima dată, interacțiunea curenților electrici și efectul magnetic al acestora. În 1828, William Sturgeon, fizician și inventator britanic, pune în practică această idee. Continuând șirul invențiilor, Sturgeon demonstrează funcționarea motorului electric și apoi inventează galvanometrul. Astăzi, electromagneţii se găsesc în electronice, automobile sau utilaje industriale.
Charles Babbage – maşina de calcul programabilă
Babbage a început să-și proiecteze „Mașina analitică” în 1837, dar nu a reușit să o construiască până la moartea sa, din cauza limitărilor tehnologice ale vremii. Cu toate acestea, o mașină construită în 1991 după schițele sale s-a dovedit a funcționa perfect. Ideile lui Babbage erau atât de revoluționare pentru vremea sa încât n-au fost înțelese decât de o singură persoană dintre contemporanii săi. Aceasta era matematiciana Ada Lovelace, cea care a și scris primul program pentru Mașina analitică a lui Babbage, rămânând astfel în istorie ca primul programator.
De asemenea, Babbage a propus tratarea mai generală a ecuațiilor funcționale reduse la diferențe finite. A încurajat studiul seismologiei, al mareelor, al metrologiei, al magnetismului.
Charles Babbage este privit ca un „părinte” al informaticii.