Data de 09 septembrie 2024 marchează debutul noului an școlar, astfel că, pentru ca acesta să înceapă și să decurgă în siguranță, polițiștii din Caraș-Severin au demarat din timp mai multe măsuri menite să sporească gradul de siguranță școlară.
Consolidarea climatului de siguranță în mediul școlar în Caraș-Severin a reprezentat în permanență o prioritate la nivelul direcțiilor de acțiune ale polițiștilor inspectoratului, toate activitățile desfășurate în această direcție fiind cuprinse în documentul programatic Planul Național de Combatere a Violenței Școlare (PNCVS), care a fost introdus prin Hotărârea de Guvern nr. 1065 din 28 august 2024, cu scopul de asigurare a unui mediu sigur, primitor și de susținere pentru toți membrii comunității școlare (antepreșcolari/preșcolari/elevi, personalul școlii și părinți) la nivelul unităților de învățământ, prin implementarea unui sistem complex și unitar de măsuri de prevenire, răspuns și combatere a violenței în unitățile de învățământ preuniversitar din România.
În anul școlar 2024 – 2025, în Caraș-Severin funcţionează 404 unităţi şcolare, 135 în mediul urban şi 269 în mediul rural.
În vederea organizării activității de menținere a ordinii și siguranței publice în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, cele 404 unităţi şcolare au fost repartizate în responsabilitatea structurilor cu atribuții în domeniul ordinii publice, 389 dintre acestea Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin.
Pentru anul școlar 2024-2025, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin, au fost stabilite și demarate măsuri menite să sporească gradul de siguranță școlară, măsuri similare fiind implementate și în anii școlari precedenți.
Astfel, unitățile de învățământ preuniversitar sunt incluse în itinerariile de patrulare auto și pedestră, ca punct obligatoriu de staționare, în special pe timpul sosirii/plecării elevilor la/de la cursuri și se va asigura prezența forțelor de ordine cu ocazia începerii anului școlar la fiecare unitate de învățământ în scopul menținerii climatului de ordine și siguranță publică.
Încă din prima zi de școală, aproximativ peste 150 de polițiști vor fi prezenți alături de elevi, profesori și părinți în unitățile de învățământ și în zona adiacentă acestora, pentru ca anul școlar să debuteze în condiții de siguranță și fără incidente.
Dispozitivele de menținere a ordinii și siguranței publice sunt adaptate în continuare, în raport cu evoluția situației operative, în vederea prevenirii și combaterii faptelor antisociale în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar.
Poliţiştii de siguranţă şcolară, prevenire, rutieră, proximitate şi ordine publică din mediul urban și rural vor desfășura, pe tot parcusul anului şcolar, activităţi de popularizare a legislaţiei în școli, pentru conștientizarea elevilor cu privire la consecințele şi răspunderea antrenată în cazul săvârșirii de infracţiuni sau contravenții și necesitatea manifestării unui comportament adecvat, astfel încât să se respecte regulile de conviețuire socială, pentru a nu fi expuși fenomenului infracțional.
Totodată, pentru siguranța rutieră a elevilor, a fost verificată amplasarea corespunzătoare a mijloacelor de semnalizare rutieră în zona stațiilor mijloacelor de transport public de persoane, prevăzute cu alveole sau refugii și a trecerilor pentru pietoni, aflate în apropierea unităților de învățământ preuniversitar.
Pe parcursul acestei săptămâni urmează să fie finalizate activitățile de verificare a vehiculelor destinate transportului de elevi, din punct de vedere al licențierii, al existenței inspecției tehnice periodice și valabilității asigurării de răspundere civilă obligatorie. Activitățile au fost completate și de instruirea persoanelor implicate în transportul școlar – conducători auto și coordonatori de transport – în vederea respectării legislației, a scopului pentru care au fost alocate aceste mijloace, dar și despre conduita preventivă ce trebuie adoptată în trafic. Până în acest moment au fost verificate 75 de microbuze și au fost realizate activitățile specifice, de instruire cu persoanele responsabile de transportul elevilor.
De asemenea, polițiștii rutieri vor continua acțiunile de verificare a autovehiculelor destinate efectuării transportului școlar, atât în trafic, cât și în punctele de îmbarcare/debarcare elevi, în vederea asigurării unui climat de siguranță rutieră și de prevenire a transportului rutier de persoane și a altor activități conexe, fără îndeplinirea condițiilor legale.
În perioada premergătoare începerii anului școlar, au fost verificate unităţile de învăţământ preuniversitar pe linia respectării prevederilor Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, stabilindu-se că 260 de unități de învățământ au implementat cerințele minimale de securitate prevăzute de Legea nr. 333/2003, iar 334 au întocmit analiza de risc la securitatea fizică, 103 în mediul urban și 231 în mediul rural.
De asemenea, din totalul celor 404 unități școlare existente la nivelul județului Caraș-Severin, 49 de unități de învățământ au fost relocate ca urmare a reabilitării acestora.
Unitățile economice din zona adiacentă școlilor sunt verificate cu privire la respectarea legislației privind categoriile de produse ce pot fi comercializate minorilor, iar în cazul în care vor fi constatate abateri, vor fi aplicate sancțiuni contravenționale în consecință.
Pentru fiecare unitate de învățământ preuniversitar se desemnează câte un polițist de proximitate care să răspundă în mod direct de prevenirea și combaterea fenomenului antisocial specific acestui domeniu. Acesta va face parte din grupul de acțiune pentru prevenirea și combaterea violenței în mediul școlar, constituită la nivelul unității școlare, iar în cazul sesizării unor evenimente în incinta sau în zonele adiacente unităților de învățământ, polițiștii de la structurile de ordine publică vor interveni cu celeritate.
De asemenea, polițiștii de proximitate stabilesc, în colaborare cu conducerea unităților de învățământ, modul de cooperare, procedeele de anunțare a evenimentelor, numirea persoanelor responsabile din cadrul școlii, precum și modalitățile de acțiune în cazul în care, în incinta sau în vecinătatea unității, sunt comise fapte antisociale, de natură să perturbe desfășurarea normală a procesului didactic.
În cadrul activităților de serviciu curente, polițiștii vor continua activițățile pentru prevenirea absenteismului școlar, abordând, în cadrul activităților educativ-preventive desfășurate cu elevii, a unor tematici de natură juridică, adaptate mediului școlar, prin care elevii să conștientizeze drepturile, obligațiile și consecințele faptelor ilegale.
Având în vedere prevederile H.G. 1065 din 28.08.2024 pentru aprobarea Planului Național de combatere a violenței școlare, la data de 04.09.2024, au fost repartizate structurilor cu atribuții în domeniul ordinii publice (poliție/ jandarmerie/poliție locală), toate unitățile de învățământ prevăzute în rețeaua școlarăpentru anul școlar 2024 – 2025, în vederea organizării activității de menținere a ordinii și siguranței publice în zona adiacentă acestora.
Sfârșitul vacanței de vară reprezintă încheierea campaniei preventive ,,Împreună pentru o vacanță în siguranță ” derulată de polițiștii Biroului Siguranța Școlară, cu sprijinul polițiștilor de la celelalte structuri din cadrul inspectoratului, specialiștilor Centrului de Prevenire, Evaluare și Consilierea Antidrog Caraș-Severin și ai Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă si în Retragere, în cadrul căreia au fost desfășurate peste 27 de activități cu caracter preventiv, destinate atât în rândul elevilor aflați în tabere școlare cât și a profesorilor și părinților acestora.
De asemenea, în cadrul Proiectului pentru prevenirea și combaterea consumului produselor din tutun şi a produselor conexe, a băuturilor energizante, alcoolului și consumului de droguri și substanțe psihotrope în rândul elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar „FII RESPONSABIL PENTRU VIAȚA TA!”, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin, Direcția de Sănătate Publică, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consilierea Antidrog Caraș-Severin și ai Asociația Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă si în Retragere, în acest an școlar vor fi desfășurate activități informativ-preventive, care au drept scop conştientizarea de către elevi a pericolelor la care se expun atunci când consumă tutun, alcool, băuturi energizante sau substanțe interzise și creșterea nivelului de informare a agenților economici din cadrul societăților comerciale care au ca domeniu de activitate comerț cu amănuntul și își desfășoară activitatea în zona adiacentă unităților de învățământ cu privire la obligațiile ce le revin în conformitate cu prevederile legale.
La inițiativa polițiștilor Biroului Siguranță Școlară, a fost demarată o acțiune umanitară, prin care ne propunem ca la început de an școlar să venim în sprijinul copiilor ai căror părinți au posibilități materiale reduse, astfel că au fost achiziționate, din donațiile polițiștilor inspectoratului și cu sprijinul asociațiilor profesionale, sindicale și a unui ONG, 37 de ghiozdane cu rechizite școlare, care vor fi dăruite săptămâna următoare, unor copii din municipiul Reșița și zone rurale.
Siguranța copiilor noștri depinde de implicarea fiecăruia dintre factorii responsabili în acest proces, iar parteneriatul familie-școală-instituții responsabile cu protecția copilului, ordine și siguranță publică și antidrog este esențial în dezvoltarea și menținerea unui mediu sănătos și sigur, pentru copii și tineri.
Întreaga activitate a structurilor inspectoratului este coordonată și organizată în direcția îndeplinirii în continuarea a obiectivelor stabilite la nivelul instituției și implicit, pentru creșterea gradului de siguranță pentru cetățeni prin protejarea persoanelor, a patrimoniului, creșterea siguranței stradale și a siguranței în unitățile de învățământ.