Reptilele sunt crescute in captivitate in special pentru pieile lor; totusi, din ce in ce mai multi occidentali se arata dispusi sa le incerce si drept hrana, la restaurant sau chiar in familie. Dar consumul carnii acestor animale poate fi insotit de efecte adeverse foarte neplacute, arata un studiu recent.
Carnea reptileleor poate fi contaminata cu bacterii, virusuri si paraziti si poate contine, in unele cazuri, metale grele sau urme de medicamente de uz veterinar, arata studiul publicat in International Journal of Food Microbiology.
Mancand carnea unor reptile precum crocodili, serpi, testoase sau soparle, oamenii risca se se imbolnaveasca de parazitoze sau sa contracteze infectii cu bacterii precum Salmonella, Shigella, Escherichia coli, Yersinia enterolitica, Campylobacter, Clostridium si Staphylococcus aureus.
Expertii recomanda congelarea carnii respective – pentru inactivarea parazitilor – si, ulterior, prelucrarea termica temeinica, evitandu-se utilizarea carnii crude sau insuficient gatite.
Organismele Uniunii Europene desfasoara, in prezent, un proces de cercetare a problemelor legate de consumul carnii de reptile, pentru a elabora norme care sa reglementeze aspectele legate de siguranta consumului.
Printre tarile din Uniunea Europeana exista unele in care se utilizeaza carnea de reptile ca sursa de proteine in alimentatia umana; carnea provine de la specii precum caimani, corcodili, pitoni si iguane, soseste sub forma congelatata, in special din sudul Africii, SUA si Zimbabwe, iar printre tarile importatoare se numara Belgia, Franta, Germania, Olanda si Marea Britanie.
Sursa: Science Daily