Ministerul Sănătății a publicat lista cu antiviralele orale care pot fi adminstrate, dar doar cu consultul și recomandarea unui medic în cazul infectării cu SARS-CoV2.
Pacienții infectați cu SARS-CoV2 ar urma să fie investigați și să beneficieze de tratament antiviral oral, însă tratamentul trebuie inițiat cât mai repede posibil după diagnosticare și nu mai târziu de 5-7 zile de la debutul simptomelor.
În încercarea de a se evita supraaglomerarea spitalelor, în valul 5 Ministerul Sănătății a făcut publică lista cu antiviralele orale care se găsesc și pot fi administrate la recomandarea medicului. Pe lista oficială a Ministerului Sănătății sunt trecute:
1. Favipiravirul care este utilizat pentru formele ușoare și are trecute o mulțime de contraindicații
2. Paxlovid care este recomandat doar pentru tratamentul formelor ușoare sau moderate de COVID-19, la adulți
3. Molnupiravir este aprobat pentru tratamentul formelor ușoare până la moderate la adulți care prezintă risc de progresie către forme severe de boală și deces.
Ministerul sănătății precizează printr-o atenționare că Umifenovirul (Arbidol) este un antiviral activ în gripă, utilizat în Rusia și China, a cărei eficiență în COVID-19 nu a fost demonstrată științific. Umifenovirul (Arbidol) nu este utilizat în Uniunea Europeană.
Ministerul Sănătății precizează clar că tratamentul cu Ivermectină, Lovinavir/Ritonavir(Kaletra), Hidroxiclorochină, Azitromicină nu sunt eficiente în COVID-19 și nu trebuie utilizate, utilizarea acestora poate pune viața în pericol, se mai precizează în comunicatul Ministerului Sănătății.