Între istorie şi legendă: Margarita

Margarita este un cocktail mexican cu tequila, Triplu Sec sau alt lichior cu aromă de portocale și suc de lămâie sau limetă, deseori servit cu sare pe marginea paharului. Pentru margarita se preferă tequila blanco, deși se poate folosi și tequila oro.

Margarita înseamnă în latină perlă, iar în spaniolă margaretă.

Margarita poate avea diferite arome şi culori.

Băutura este de obicei servită cu gheață cuburi, cu gheață fărâmițată („margarita înghețată”) sau fără gheață. Oricare ar fi modalitatea de servire, este frecventă utilizarea sării pe marginea paharului.

În timp ce cele mai multe margarita conțin tequila, lichior de portocale, suc de limetă sau lămâie și uneori îndulcitori, numărul de variații este în continuă creștere.

În afară de Triplu Sec, alte tipuri de lichior cu aromă de portocale sunt uneori folosite, precum Patrón Citrónge, Cointreau sau Blue Curaçao, care dă blue margarita (JC). Margarita „grand”, „royal”, sau „Cadillac” conțin deseori Grand Marnier.

Amestecuri alternative de sucuri de fructe pot fi folosite de asemenea într-o margarita. Când cuvântul „margarita” este folosit de sine stătător, se referă de obicei la margarita cu suc de lămâie sau limetă. Dar când se folosesc alte sucuri se obișnuiește adăugarea numelor fructelor în numele cocktailului.

Cine a creat margarita?

Există mai multe povești cu privire la inventatorul acestui cocktail și la motivația sa. Printre cele mai des auzite povești sunt următoarele:

Carlos ”Danny” Herrera, proprietarul restaurantului Tijuana Rancho La Gloria, susţine că el a inventat băutura în 1938. Ce l-a inspirat? O băutoare pretenţioasă, se pare. O clientă a restaurantului, Margarita Cansino pe care o cunoaşteţi ca Rita Hayworth, a declarat că este alergică la toate băuturile spirtoase, cu excepţia tequilei, dar nu voia să bea tăria simplă. Astfel că Herrera a plecat de la shot-ul clasic de tequila, care era servit cu sare şi lime, şi a creat margarita.

O altă variantă conform lui Salvador Negrete, fiul lui Daniel Negrete, spune că Daniel a deschis un bar la hotelul Garci Crispo cu fratele său, David. În ziua anterioară căsătoriei lui David, Daniel i-a oferit acest cocktail drept dar de nuntă cumnatei sale, Margarita.

Era o combinație în proporții egale de Triplu Sec, tequila și suc de limetă mexicană. Băutura nu era mixată și a fost servită cu gheață fărâmițată în mână. Proporție: 1:1:1 = 6:6:6 (33% tequila, 33% Triplu Sec, 33% suc proaspăt de limetă).

Un barman, Pancho Morales, a inventat Margarita pe 4 iulie 1942, într-un bar din Juárez, Mexico, numit Tommy’s Place. Se zice că o femeie a cerut o Magnolia (brandy, Cointreau și un gălbenuș de ou, totul acoperit cu șampanie). Morales nu știa prea bine rețeta, așa că a improvizat; rezultatul a fost un mare hit.

Proporții: 2:1:1 = 4:2:2 (50% tequila, 25% Triplu Sec, 25% suc proaspăt de limetă).

O altă pretendentă pentru titlul de ”creator” al celebrului cocktail Margarita are pretenţii la tron, bazându-se pe numele ei. Margarita Sames din Dallas insistă ca ea a pregatit băutura pentru un grup de prieteni, în timpul unei vacanţe în Acapulco în 1948. Prietenul ei, Tommy Hilton a pus cocktail-ul în meniul barului din lanţul hotelier Hilton. Sames s-a mutat în El Paso, Texas, în 1958, unde era cunoscută pentru petrecerile sale generoase. În 1982 a apărut la o emisiune la NBC, unde a arătat metoda corectă de preparare a unei margarita.

Cu toate acestea, până în 1945, marca de tequila Jose Cuervo desfăşura deja o campanie pentru a promova băutura, afirmând: ”Margarita: este mai mult decât numele unei fete”. Astfel nu pare probabil că Margarita să fi inventat băutură, deşi având acelaşi nume ajută la construirea unui caz credibil.

Dar există o mulţime de femei după care băutura ar fi putut fi numită. Multe poveşti despre acest cocktail pretind că sunt numite după femei cu acelaşi nume, nu doar Margarita Sames.

De exemplu, în 1941, barmanul Don Carlos Orozco lucra la un bar din Ensenada, Mexic. În timp ce se grăbea să facă cocktailuri, Margarita Henkel, fiica unui ambasador german, a intrat în barul lui. El i-a permis încerce unul din experimentele lui şi a numit băutura în onoarea ei.

Cu toate acestea, Margarita ar putea să nu fie numită după niciuna dintre aceste femei, ci poate fi doar o variantă a unui alt cocktail care a fost popular în timpul prohibiţiei: Daisy. De fapt, Margarita înseamnă ”margaretă” în spaniolă. Singura diferenţă dintre Daisy şi Margarita este că prima a fost făcută cu brandy, iar cea din urmă cu tequila. Cu toate acestea, este remarcabil să vedem ce face un simplu schimb de băuturi spirtoase pentru un cocktail. Câţi oameni au auzit astăzi despre Daisy? Margarita în schimb este un cocktail renumit peste tot în lume.

Şi în timp ce tequila este cea care îi dă cocktail-ului Margarita influenţele mexicane, au existat îndoieli cu privire la posibilitatea ca un asemenea cocktail să iasă din Mexic în anii 30 sau 40. Revista Imbibe scrie: ”Este greu de crezut că un mexican a inventat această băutură, deşi este complet posibil să fi fost inventat pe pământ mexican. Acest lucru se datorează faptului că Mexicul nu a avut niciodată o cultură a cocktail-ului şi până în prezent Margarita nu este niciodată consumată de localnici”.

În plus, Margarita îngheţată pare a fi o lume foarte departe de cultura mexicană adevărată, şi chiar este. Ca şi Margarita Sames, inventatorul primei maşini de Margarit îngheţată din lume a fost din Dallas. Numele lui a fost Mariano Martinez şi în 1971 a creat combustibilul pentru petrecerile de primăvară de peste tot. În 2005, Muzeul Naţional al Istoricii Americane Smithsonian a decis să achiziţioneze maşina.

Cocteilul cu trei ingrediente – tequila, Cointreau / triplu sec şi lime – poate fi făcut în mod uimitor în aproape orice bar. Indiferent cât de contestată este istoria acestui cocktail, rezultatul este acelaşi: o băutură perfectă.

Sursa: wikipedia

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *