In Africa exista un lac a carui apa transforma animalele in statui de piatra. Lacul Natron este un lac sărat situat în nordul Tanzaniei, aproape de granița cu Kenya, în ramura de est a Riftului African. Lacul Natron a fost numit astfel, tocmai pentru că bazinul său adăpostește un amestec natural de substanțe, care poartă chiar denumirea de natron (carbonat de sodiu decahidrat, Na2CO3x10H20), un „coctail” utilizat în antichitate de către egipteni, la ritualurile de mumificare, această substanță a ajuns aici din cauza erupțiilor vulcanice acumulată din apropiere.
Temperatura lacului poate ajunge la 60° C (140° F), și în funcție de precipitații, alcalinitatea poate ajunge la un pH de 9 – 10.5 (aproape la fel de alcalin ca amoniacul).
Tanzania este singurul loc din lume în care poate fi regăsit un astfel de lac, cu o concentrație de substanțe provenite din erupțiile vulcanice acumulate în vecinătatea sa, care ucide și transforma în „stane de piatră”, păsările ce ating suprafața apelor sale, conservându-le într-o formă aproape perfectă, asemenea unor exponate dintr-un muzeu lugubru. Imaginile cu Lacul Natron din Tanzania sunt deja celebre, dupa ce fotograful Nick Brandt a realizat o serie de fotografii care surprind ciudatul fenomen care are loc aici.
Apa lacului este atat de toxica incat orice fiinta care intra in contact cu ea moare si devine asemeni unei statui de piatra. Peisajul pare desprins dintr-un film de groaza, insa nu este nimic paranormal sau anormal aici.
Animalele mor si sunt pietrificate din cauza apei, care are un pH de la 9 pana la 10,5, fiind extrem de alcalina si de sarata.
Cadavrele nu se descompun, ci sunt calcificate prin depunerile de sare, deshidratate si astfel conservate pentru totodeauna, asemeni unor statui de piatra, scrie Gizmodo.
Fotograful a vazut multe cadavre de pasari si lilieci. Nu se stie exact de ce au murit, este insa posibil sa fi cazut in apa toxica, aceasta avand o suprafata foarte clara, limpede, asemeni unui oglinzi, care ar putea deruta pasarile.
Imaginile cu aceste cadavre pietrificate sunt reale, insa fotograful recunoaste ca le-a pozitionat diferit de modul in care le-a gasit, ca sa obtina poze mai spectaculoase.