Polițiștii cărășeni au sărbătorit în mijlocul comunității cei 203 ani de la atestarea Poliției Române.
Cu această ocazie, au fost avansați în gradul profesional următor 62 de polițiști din cadrul inspectoratului și au fost acordate și 3 diplome de excelență și mulțumire.
Mai mult, Preasfinția Sa Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de un sobor de preoți și diaconi, au săvârșit o slujbă de mulțumire pentru angajații Poliției Române din județul Caraș-Severin, dar și o slujbă de pomenire a polițiștilor și angajaților inspectoratului plecați în veșnicie.
De asemenea, la evenimentele de tipul „Ziua porților deschise”, organizate atât în Parcul Tricolorului din Reșița, cât și la sediile Polițiilor din Caransebeș, Bocșa, Băile Herculane, Moldova Nouă, Oțelu Roșu și Oravița, mii de copii și tineri au admirat elementele de tehnică și dotare polițienească, iar un moment special, foarte iubit de copii, a fost exercițiul de dresaj canin.
„Săptămâna aceasta am avut bucuria de a sărbători în mijlocul comunității cărășene cei 203 ani de la atestarea Poliției Române, ca instituție a statului, al cărei rol principal este să vegheze la liniștea și siguranța cetățenilor.
La evenimentele de tipul „Ziua porților deschise” organizate atât în Parcul Tricolorului din municipiul Reșița, cât și la sediile Polițiilor din Caransebeș, Bocșa, Băile Herculane, Moldova Nouă, Oțelu Roșu și Oravița, mii de copii și tineri au admirat elementele de tehnică și dotare polițienească și s-au bucurat împreună cu noi de surprizele pregătite. Un moment special, foarte iubit de copii, a fost exercițiul de dresaj canin, organizat de colegii noștri criminaliști, Florin și Sorin, împreună cu prietenii patrupezi, Tei și Racșa.
La sediul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin s-a desfășurat ședința festivă organizată pentru marcarea zilei instituției. Într-o atmosferă de sărbătoare au fost avansați în gradul profesional următor 62 de polițiști din cadrul inspectoratului.
Cu aceeași ocazie, șeful inspectoratului, domnul comisar-șef de poliție Ciprian Lăzărescu a acordat 3 diplome de excelență și mulțumire pentru rezultate în activitate. Agenții șefi principali de poliție Cristian Niculiță de la Serviciul Cazier Judiciar, Statistică și Evidențe Operative, Ene Florinel, șeful Postului de Poliție Zăvoi și Ion Roman, șeful Postului de Poliție Mehadia, au fost felicitați pentru cariera deosebită în structurile inspectoratului și pentru devotamentul și curajul acestora atât în timpul serviciului, cât și afara acestuia.
Un astfel de exemplu de curaj a fost oferit recent de colegul nostru, Ion Roman, care a salvat viața unui tânăr de 18 ani, acordându-i la timp primul ajutor.
Cei trei colegi, fiecare cu o carieră de 3 decenii, sunt adevărate modele de profesionalism și dedicare.
De asemenea, în același cadru festiv au fost felicitați câștigătorii concursului sportive organizate de ziua instituției la nivelul inspectoratului. La concursul de tenis de masă s-au remarcat agent Balaure Ianis, agent șef Marcu Daniel și comisar-șef Lăzărescu Ciprian. La competițiile de minifotbal de anul acesta echipa Poliției Orașului Moldova Nouă a fost echipa câștigătoare, urmată de cele ale colegilor de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate și de la Poliția Orașului Bocșa. Iar cei mai buni mânuitori de arme la concursul de tir organizat în poligon au fost agenții Olariu Alin și Chețan Alexandru, urmați de subcomisarul Bejan Eugen. La ședința festivă au participat în calitate de invitați, șefii instituțiilor și structurilor județene cu care inspectoratul nostru colaborează în îndeplinirea activităților de serviciu. Șeful inspectoratului a transmis mulțumiri și felicitări polițiștilor din Caraș-Severin pentru activitatea pe care o desfășoară și i-a asigurat în continuare de tot sprijinul conducerii inspectoratului în realizarea obiectivului instituțional de a fi în permanență în slujba comunității, cu profesionalism și dedicare. Pentru a privi încrezători către viitor este însă, necesar să avem recunoștință față de trecut. Aspecte despre trecutul și istoria Poliției Române, despre importanța instituției în societate și despre nevoia permanentă a existenței instituțiilor care contribuie la păstrarea ordinii publice a subliniat în expunerea sa, șeful Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Caraș-Severin, dr.Laurențiu-Ovidiu Roșu.
În continuare au luat cuvântul președintele Corpului Național al Polițiștilor Caraș-Severin, comisarul de poliție Lucian Moldovan și doamna dr. Otilia Isac, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin, care au transmis felicitări polițiștilor cu această ocazie festivă și le-au urat spor în activitate și în acest an, în cadrul misiunilor viitoare.
În a doua parte a zilei, de praznicul Bunei Vestiri, a urmat un moment de rugăciune, plin de emoție și recunoștință. Preasfinția Sa, Părintele Episcop Lucian, alături de un sobor de preoți și diaconi au săvârșit o slujbă de mulțumire pentru angajații Poliției Române din județul Caraș-Severin și o slujbă de pomenire a polițiștilor și angajaților inspectoratului plecați în veșnicie. Momentul solemn de rugăciune a inclus în încheiere o priceasnă specifică perioadei în care ne aflăm, interpretată de grupul psaltic Ethos, al Episcopiei Caransebeșului. În cuvântul de final, Preasfințitul Părinte Lucian i-a îndemnat pe polițiști să împlinească voia lui Dumnezeu în toată vremea și în tot ceasul, ca să ducă la bun sfârșit, cu responsabilitate și devotament, misiunea pe care și-au asumat-o: „Fiți cumpătați, echilibrați și ascultați de glasul lui Dumnezeu. ” Preasfinția Sa a dăruit șefului inspectoratului o icoană sfințită, înfățișându-L pe Mântuitorul Iisus Hristos. În cele ce au urmat, Preasfințitul Părinte a primit din partea șefului inspectoratului o plachetă onorifică, în semn de aleasă prețuire pentru activitatea pastorală, misionară și culturală săvârșită în folosul comunității cărășene. În încheierea momentului de rugăciune, PS Părinte Lucian a urat polițiștilor să aibă sănătate și putere, apelând întotdeauna la ajutorul lui Dumnezeu pentru a duce la bun sfârșit orice lucru cu folos.
Activitățile au fost organizate organizate cu sprijinul organizațiilor sindicale și profesionale din Caraș-Severin: Corpul Național al Polițiștilor, Asociația Internațională a Polițiștilor, Asociația Sportivă Dinamo, Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, Sindicatul Polițiștilor Europeni – Europol, Sindicatul Polițiștilor din Banat, Sindicatul Polițiștilor din Romania „Diamantul” și Sindicatul Liber al Polițiștilor din Caraș-Severin.”, au transmis polițiștii.