Moș Nicole vine pe 5 decembrie seara, urmând ca micuții care și-au pregătit ghetuțele să găsească darurile a doua zi dimineața

Sezonul cadourilor din decembrie începe odată cu Sfântul Nicolae. Unul dintre personajele cele mai iubite de copii, Sfântul Nicolae aduce cadouri copiilor cuminți, ca un preambul pentru Crăciun. 

 

Moş Nicolae este o personificare populară a timpului îmbătrânit. El a preluat din calendarul creştin numele și data de celebrare de Sfântul Nicolae. Sfântul Nicolae este sărbătorit în fiecare an pe 6 decembrie, fiind prima mare sărbătoare religioasă din luna decembrie. Dar Moș Nicole vine în ajun, pe 5 decembrie seara, urmând ca micuții care și-au pregătit ghetuțele să găsească darurile a doua zi dimineața. Cine este Moș Nicolae

Moș Nicolae este o personificare a Sfântului Nicolae. Acesta a trăit în secolele II-III d.Hr. și a murit în anul 352. În tinerețe, Nicolae a fost dus la școală pentru a studia Sfânta Scriptură, iar după ce a rămas orfan și-a folosit averea moștenită pentru a-i ajuta pe cei săraci şi pentru a ridica o biserică. La maturitate a plecat la o mănăstire pentru a se călugări, însă Dumnezeu a avut alte planuri pentru el și a devenit episcopului din Mira, o localitate din vechea Licia, în Asia Mică. Pe durata vieții, Nicolae a propovăduit învățăturile Sfintei Scripturi cu multă sârguință, iar asta l-a făcut să fie foarte îndrăgit de locuitorii orașului. A avut grijă de fiecare om, sărac sau bogat, tânăr sau bătrân, copii și văduve.
În anul 325, Nicolae a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, eveniment în cadrul căruia Arie, un preot din Alexandria, a susţinut că Iisus Hristos nu este de aceeaşi natură cu Dumnezeu Tatăl. Deranjat de această afirmaţie, Nicolae i-a dat o palma ereticului, de unde a rămas şi cutuma ca cei obraznici să primească o nuielușă de la Moș Nicolae.
Sfântul Nicolae a devenit extrem de popular în toată creștinătatea și este reprezentat diferit de la o țară la alta, dar peste tot are trăsătura comună de a aduce daruri. Mâna Sfântului Nicolae se află la Bucureşti Ziua trecerii Sfântului Nicolae la cele veșnice a fost data de 6 decembrie 334, potrivit lucrării „Legenda Aurea” („Legenda Sanctorum”) a lui Jacoppo da Voragine (+ 1298). În prezent, moaștele sale se află la Bari, din anul 1087. Potrivit creştinortodox.ro, în biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din București se află mâna dreaptă a Sfântului Nicolae. Exista credința că această mănă i-a fost trimisă lui Mihai Viteazul chiar de Cardinalul de Bari, printr-un pelerin roman, în semn de prețuire pentru lupta domnitorului împotriva păgânismului. În tradiţia românească, Moş Nicolae apare pe un cal alb, semnificând prima zăpadă care cade la începutul iernii. Se spune în tradiția românească că iarna începe la Sfântul Nicolae, când acesta trebuie să-și scuture barba cea albă, cu alte cuvinte, trebuie neapărat să ningă. Dacă totuși se întâmplă să nu ningă de Sfântul Nicolae, atunci se zice că ar fi întinerit Sfântul Niculai.
Moș Nicolae lasă cadouri în ghetuțe în fiecare an, ca o tradiție moștenită de la Sfântul Nicolae, care a devenit cunoscut datorită mărinimiei de care a dat dovadă în timpul vieţii sale.
Tradiția creștină vorbește de mai multe fapte de mărinimie făcute de Sfântul Nicolae, iar dintre acestea cel mai cunoscut este cazul celor trei fete sărace, care nu se puteau mărita. Se spune că Sfântul Nicolae a salvat de la prostituţie trei surori foarte sărace. Tatăl se gândise deja să le împingă spre desfrâu, iar când Sfântul Nicolae a auzit povestea, în miez de noapte, le-a sărit în ajutor fetelor. A ajuns la casa omului sărman și i-a lăsat o punguță cu bani la fereastră. A doua zi, omul mirat i-a mulțumit lui Dumnezeu și s-a tot întrebat cine este binefăcătorul său. Omul sărman a folosit banii pentru a-și mărita fata cea mare, iar povestea s-a repetat și cu celelalte două fete mai mici. Acestea s-au căsătorit la puţin timp după primirea darurilor de la Moş Nicolae. Caracterul anonim al acestor gesturi i-ar fi inspirat pe oameni să îşi ofere daruri de Sfântul Nicolae. Din acest motiv, preoţii susţin că Sfântul Nicolae ar putea fi socotit adevăratul Moş Crăciun, şi asta pentru că Nicolae este, într-adevăr, un aducător de daruri.
Nuielușa sau dulciurile din ghetuțe de Moș Nicolae

Sfântul Nicolae a fost învestit cu rolul de ocrotitor al familiei, de aceea, el intervine în educaţia copiilor. Pornind de la această credință, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiilor le vor fi umplute ghetuțele fie cu o nuielușă, fie cu dulciuri și fructe. Copiii care au fost neascultători vor primi de la Moș Nicolae o nuielușă drept pedeapsă. Tradiția spune că aceasta trebuie să fie o crenguță de măr și se va pune într-un pahar cu apă. Dacă nuielușa înmugurește până de Crăciun, înseamnă că acel copil s-a cuminți și Moș Nicolae l-a iertat. În cazul copiilor cuminți, aceștia vor găsi în ghetuțe fructe, dulciuri și covrigi, drept răsplată pentru faptul că și-au ascultat părinții și dascălii. Darurile trebuie înfășurate în săculețe de culoare albă sau aurie, apoi se vor pune în cizmulițe sau în pantofi. Tradiția spune că aceste ambalaje de culoare albă și aurie sunt simboluri ale armoniei și, în noaptea Moșului Nicolae, au putere magică. Moş Crăciun ar fi, de fapt, Moş Niculae Până la Renaștere, Sfântul Nicolae era cel mai popular sfânt din Europa. Chiar și după Reforma protestantă, când venerarea sfinților a început să fie descurajată, Sfântul Nicolae și-a păstrat o reputație pozitivă, în special în Olanda. Aici ar fi început transformarea lui în Moş Crăciun, după ce a fost numit Sinter Klaas, o prescurtare de la Sint Nikolaas. Această tradiţie a fost dusă de imigranţi în SUA, ţară în care Sinterklaas a devenit, în secolul al XIX-lea, Santa Claus.

Post Author: Patricia Bușcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *