Pentru ca o băutură să fie considerată legal tequila, trebuie să fie produsă într-o anumită regiune din Mexic, statul Jalisco, și să conțină cel puțin 51% agave Blue Weber. Proveniența celeilalte părți de 49% de zahăr folosit pentru fermentare și distilare e în totalitate la alegerea producătorului.
Pentru că din ce în ce mai multă lume a dezvoltat o afinitate pentru tequila bună, vânzările unei versiuni calitative, care de obicei e 30 de dolari pe litru, include branduri precum Tres Agaves, Casa Dragones și George Cooney’s Casamigos, au crescut cu 800% din 2002. Iar pentru că tequila super premium este mereu făcută din 100% agave Blue Weber, fermierii au dus-o bine în ultimii zece ani.
Prețurile pentru culturi au crescut înzecit. Dar și costul materialelor prime a crescut semnificativ. Producătorii de tequila bună nu pot compromite compoziția.
De ce? Pentru că atunci când faci tequila, contează ce ingrediente pui. Ba mai mult, producătorii mari de tequila sunt mult prea preocupați să obțină cele mai calitative agave, încât să se gândească la surse mai ieftine de zahăr. „Nu poți face o tequila de calitate dacă nu pornești de la niște agave foarte bune”, spune Barry Augus, de la Tres Agaves, o distilerie la poalele vulcanului Tequila din Jalisco, care îl are ca maestru pe Eduardo Orendein, un tequilar la a cincea generație ( și fostul primar al orașului Tequila).
Vă place să beţi tequilla? În următoarea perioadă ar fi bine să faceţi provizii serioase, pentru că va veni o criză serioasă!
Producătorii de tequilla din Jalisco, unul dintre cele mai mari centre din Mexic, nu mai au materie primă pentru că planta de agave este în pericol. În 2011 s-au plantat 18 milioane de agave albastre şi acum ar trebui să fie culese. Cantitatea rezultată ar fi trebuit să fie suficientă pentru a satisface cererea de anul acesta. Numai că în în cei 7 ani care au trecut s-au înregistrat mult mai mulţi producători şi de aceea este nevoie de mai multe agave pentru a produce tequilla.
În plus, preţul agavelor a crescut foarte mult. Potrivit Reuters, în 2016 un kilogram costa 3,8 pesos, iar acum costă 22 de pesos. Motivul este creşterea cererii din Japonia şi din Statele Unite ale Americii. Preţul crescut a făcut ca multe plante să fie furate: numai în 2017 au dispărut peste 15.000.
Cultivatorii nu au prea multe soluţii având în vedere că o plantă de agave are nevoie de 7 ani pentru a ajunge la maturitate, iar previziunile de cerere şi ofertă sunt greu de făcut.