Folosim folia de aluminiu pentru a impacheta produse alimentare, pentru a le pastra proaspete si pentru a le mentine, in unele cazuri, temperatura ideala. Dar cu totii ne punem intrebarea: cine a inventat folia de aluminiu?
Folia de aluminiu este, de fapt, aluminiu preparat in foi foarte subtiri de o grosime de cca de 0,2 mm. Folia de aluminiu folosita in casa in mod normal are o grosime de 0,016 mm. Este pliabila si poate fi usor indoita sau infasurata in jurul obiectelor.
Inainte de inventia foliei de aluminiu a existat folia de metal. Aceasta a fost comercializata de la sfarsitul secolului XIX pana la inceputu secolului XX. Folia de metal era mai putin maleabila decat cea de aluminiu si obisnuia sa lase un gust de metal mancarii infasurate in aceasta. Folia de metal a fost inlocuita de cea de aluminiu si de alte materiale pentru impachetat mancarea. Termenul “tin foil (folie de metal)” a supravietuit in vocabularul englez si este folosit ca termen pentru noua folie de aluminiu.
Un moment important a fost momentul descoperirii aluminiului, in anul 1825. Chimistul danez, Hans Christian Oersted, este omul caruia i se datoreaza acest fapt. In 1854, chimistul francez, Henry Deville, a dezvoltat o metoda pentru productia in masa a foliei, dar folia era inca prea scumpa pentru folosinta practica.
Cel care a schimbat lucrurile a fost Charles Martin Hall. Acesta a inventat, in anul 1886, o metoda ieftina de a produce aluminiul. In anul 1888, Hall pune bazele companiei “Pittsburg Reduction Company”, care mai tarziu a devenit cunoscuta sub numele de “Compania de Aluminiu a Americii”.
Un alt inventator important a fost Karl Joseph Bayer. In 1888, chimistul austriac a inventat un proces de extragere a aluminiului din bauxita. Acesta a fost un alt moment vital in istoria foliei de aluminiu. Metodologia lui Bayer se foloseste si in zilele noastre.
Dupa toate noile realizari si cu o tehnologie mai avansata, folia de metal este inlocuita pentru prima data de aluminiu in anul 1910, cand s-a deschis prima fabrica de rulare a foliei de aluminiu. Fabrica “Dr. Lauber, Neher & Cie.” si-a deschis portile in Emmishofen, Elvetia si era detinuta de compania “J.G. Neher & Sons”, producatori de aluminiu care si-au inceput afacerea, in anul 1886, in Schaffhausen din Elvetia, la baza Cascadei Rinului, unde foloseau energia capturata de la cascada pentru a produce aluminiu. In 1907, fiii lui Neher, impreuna cu Dr. Lauber, au descoperit procesul continuu de rulare a foliei de aluminiu si folosinta acesteia ca o bariera de protectie.
In anul 1911, compania cu sediu in Berna, “Tobler”, a inceput sa-si inveleasca ciocolata in folie de aluminiu, inclusiv ciocolata unica triunghiulara, “Toblerone”. Pana in 1912, folia de aluminiu era folosita si de “Maggi” (astazi parte din brand-ul “Nestle”) pentru a impacheta supe si cuburile de condimente.
Astazi, folia de aluminiu a devenit indispensabila in multe industrii. Cea mai comuna utilizare este impachetarea mancarurilor, fara de care acestea s-ar altera mult mai repede. Folia de aluminiu este folosita si pentru depozitarea produselor farmaceutice si a laptelui. Se foloseste ca izolator termic, ca un mod de a bloca undele radio sau pentru a gati unele feluri de mancare precum ciperci sau peste.
O folosim periodic in bucatarie, fara a stii cate intrebuintari ingenioase poate avea. Uite cum poti folosi folia de aluminiu altfel decat stiai:
Daca mototolesti folia de aluminiu, poti folosi bila obtinuta pentru a freca suprafetele rezistente la zgarieturi. Curatarea cu folie de aluminiu e eficienta impotriva ruginii si mai ales cand incerci sa cureti gratare vechi de arsura.
Daca folosesti zahar brun frecvent, sigur stii ca, desi e mai sanatos, se strange destul de usor in conglomerate. Pentru a reveni la starea initiala, pune bulgarasii de zahar in folie de aluminiu si da-i la cuptor pentru 5 minute.
Daca folosesti burete de sarma la curatarea oalelor si cratitelor, sigur stii ca acesta va rugini. Pune o bucata de folie sub buretele de sarma, iar durata de viata a buretelui va fi prelungita.
In cazul in care tacamurile tale au avut si zile mai bune, le poti reda stralucirea. Tapeteaza un castron cu folie de aluminiu si pune in el 2 linguri de bicarbonat de sodiu si 2 lingurite de sare. Adauga apa clocotita si pune tacamurile in lichid pentru 5 minute, si astfel isi vor recapata stralucirea.
Cand ai nevoie de 2 baterii de dimensiuni mari, sa zicem AA, iar tot ce ai tu in casa e de dimensiune mica, sa zicem AAA, impatureste cate o bucata de folie de aluminiu pentru fiecare baterie si strecoara patratelul de folie odata cu bateria, incat sa faca contact. Astfel, mai amani putin momentul in care trebuie sa mergi la magazin pentru baterii noi.
Nu toata lumea are un dispozitiv de ascutit cutite, iar foarfeca e ceva mai dificil de ascutit decat un cutit. Cand lama foarfecei s-a tocit, tot ce trebuie sa faci e sa impaturesti o folie de aluminiu de 6-7 ori si sa faci taieturi cat mai multe in straturile de folie.
Un truc foarte util, mai ales in perioada iernii, este sa te folosesti de folia de aluminiu pentru a iti incalzi casa putin mai bine. Majoritatea caloriferelor sunt puse in apropierea ferestrelor, iar pe la ferestre se pierde caldura cel mai mult. Inveleste un carton cu folie de aluminiu si pune-l intre calorifer si perete. Folia va reflecta caldura inapoi in camera.
Pune un strat de folie intre haina si masa de calcat. In acest fel, hainele se vor calca mult mai repede, caci folia reflecta caldura inapoi in tesatura.
Exista multe plante carora le place lumina, insa nu cea directa. Infasoara peretii unei cutii joase cu folie de aluminiu, apoi pune planta in cutie, fara a pune capacul, desigur. Astfel, floarea va primi mai multa lumina, dar nu va fi directa.
Istoria foliei de aluminiu demonstreaza cat de importanta a devenit. Chiar daca nu este un metal pretios, beneficiile aduse traiului modern de viata nu pot fi ignorate.