Denumirea dansului Guan Yin vine de la numele unei zeite budiste, Guan Yin (Guan Shi Yin), zeita ce simbolizeaza iubirea. Guan Yin este venerata in Orient pentru compasiunea, indurarea si bunatatea pe care le-a aratat fata de oameni. Figura feminina a zeitei este similara Fecioarei Maria sau zeitei Tara (zeita tibetana). Are un suflet bun si milos, raspunzand celor care ii solicita ajutorul sau se afla intr-o situatie dificila. Guan Yin este foarte aproape de sufletul celor aflati in suferinta si nevoi.
Poate insa ca nimic nu exprima mai bine personalitatea acestei zeite decat numele sau intreg: Guan Shi Yin. Guan inseamna “a privi”, Shi inseamna “lume”, iar “Yin” inseamna sunete, sunetele celor care sufera. Prin urmare, rolul principal al acestei zeite este acela de a veghea asupra celor care sufera. Guan Yin este reprezentata uneori cu o mie de brate sau ochi, gata sa ajute pe cat mai multi si sa intinda o mana de ajutor celui care are nevoie.
Cunoscut acum în întreaga lume, acest dans a fost conceput de coregraful chinez Zhang Jigang. Prin mişcări perfect coordonate, dansatoarele spun povestea zeiţei Guan Yin, cea care are o mie de braţe.
Guan Yin este o Bodhisattva, adică o divinitate milostivă, iar cele o mie de mâini simbolizează modurile diferite în care ea îi poate ajuta pe cei care au nevoie.
Ochii desenaţi pe mâini arată că Guan Yin vede totul.
Dansatoarele trebuie să îşi coordoneze perfect mişcările mâinilor, astfel încât să dea impresia unei singure femei cu mai multe braţe.
De asemenea, ele trebuie să stea perfect aliniate în linie dreaptă.
Este numit Dansul celor O Mie de Braţe Guan Yin, iar acest spectacol este şi mai impresionant, având în vedere că toate dansatoarele sunt surde.
Surse: Gizmodo, Mandarin House