Olimpiada de Caligrafie „Penița de Aur”, la Reșița

Olimpiada de Caligrafie „Penița de Aur”, ediția a II-a se desfășoară anul acesta și la Reșița, bucurându-se de un număr de peste 100 de participanți

Sâmbătă 23 martie, începând cu ora 10.00, elevi din clasele a III-a și a IV-a se prezintă la etapa județeană în mai multe școli din județele partenere Arad, Bihor, Caraș – Severin, Hunedoara și Timiș.

Organizată de Școala „Sf. Ierarh Nicolae” Arad, Asociația Social Educativă Filologos și Asociația AtelieR de Cuvinte, olimpiada de caligrafie este un eveniment regional care aduce în atenția învățătorilor, profesorilor, dar mai ales a părinților, beneficiile scrisului de mână pentru copii.

La nivelul județului Caraș-Severin, Olimpiada de Caligrafie „Penița de Aur”, ediția a II-a este găzduită de Școala Gimnazială Nr. 7 Reșița.

„Suntem într-o eră digitală și este bine și normal să folosim dispozitivele informatice pe care le avem, dar credem că a renunța la scrisul de mână poate fi o decizie necâștigătoare pe termen lung. Sunt nenumărate studii în acest sens, iar faptul că țări precum Suedia, unde tabletele sunt în școli de un deceniu, reintroduc acum manualele clasice și scrisul de mână, ne arată că suntem pe drumul cel bun.”, spune Giorgiana Elena Popan, coordonatoarea proiectului.

„Am acceptat propunerea de a fi parteneri în derularea Olimpiadei de Caligrafie-„Penița de Aur”, Ediția a II-a, considerând a fi o provocare pentru învățători, dar în același timp un real beneficiu pentru elevi. În ciuda dezvoltării accelerate a tehnologiei, scrisul de mână este și trebuie să rămână una din formele de bază în învățare și educație, având în vedere beneficiile sale incontestabile pentru dezvoltarea cognitivă și stimularea creativității. Atunci când stiloul modelează litere pe hârtie se creează o experiență senzorială care oferă creierului cârlige ce facilitează asimilarea tiparelor de învățare. Noi, profesorii suntem cei care trebuie să asigurăm echilibrul între tehnologia care adresează anumite nevoi prezente în lumea de azi și scrisul de mână. Această primă ediție la nivelul județului Caraș-Severin se datorează tuturor colegilor care s-au implicat în pregătirea elevilor și celor care au asigurat organizarea acestei competiții.“, declară inspector școlar pentru învățământul primar, Prof. Manuela TERCIU

Alături de Școala „Sf. Ierarh Nicolae” Arad și cele două asociații, sunt implicate în organizare Inspectoratul Școlar Județean Arad, Casa Corpului Didactic ,,Alexandru Gavra” Arad și Biblioteca Județeană ”Alexandru D. Xenopol” Arad.

La etapa județeană a olimpiadei de caligrafie vor fi prezenți, sâmbătă 23 martie, peste 400 de elevi din clasele a III-a și a IV-a, elevi din cele cinci județe partenere, care se vor strădui să scrie cât mai frumos caligrafic, dar în același timp corect, texte alese cu grijă de profesori, în cadrul a trei secțiuni: copiere, transcriere și dictare.

„Interesul pentru scrisul de mână este dovedit de numărul mare de participanți, de 4 ori mai mare decât anul trecut și ne bucurăm că dascălii și părinții aleg astfel de activități benefice pentru dezvoltarea copiilor. Un rol esențial în organizare îl au profesorii coordonatori regionali, cărora le mulțumim din suflet: prof. Claudia Caba Luminița de la Școala Gimnazială „Alexandru Roman” Aușeu, Inspector școlar, prof. Manuela Terciu și echipa de cadre didactice de la Școala Gimnazială nr. 7 Reșița, Prof. Luiza Lavinia Pascal de la Liceul cu Program Sportiv Cetate Deva și Prof. Zenobia Albici de la Școala Gimnazială Dumbrăvița.”, spune Laura Eșnican, Președinte al Asociației Social Educative Filologos.

Cei mai buni elevi se vor califica la etapa regională, care se va desfășura în 20 aprilie la Școala „Sf. Ierarh Nicolae” din Arad. La această școală a avut loc în mai 2023 prima etapă a olimpiadei de caligrafie „Penița de Aur”, la care au participat 100 de copii din județele Arad și Timiș.

Post Author: Andreea Ilie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *