Zăpada…

Zăpada (numită și omăt sau nea) este o formă solidă de precipitație, care nu este nimic altceva decât apă înghețată, aflată în stare cristalină constând dintr-o multitudine de fulgi de zăpadă. Căderea precipitațiilor sub formă de zăpadă se numește „ninsoare”. Deoarece este compusă din particule mici, zăpada este un material granular. Are o structură deschisă și moale, cu o densitate scăzută. Supusă unei presiuni, densitatea zăpezii poate crește, așa cum se întâmplă de exemplu în straturile inferioare ale unei cantități mari de zăpadă.

Zăpada se formează de obicei când vaporii de apă trec prin procesul de depoziție înaltă în atmosferă la temperaturi mai scăzute de 0 °C (sau 32 °F).

Zăpada reflectă peste 90% dintre razele ultraviolete înapoi în atmosferă. Din acest motiv, persoanele expuse o perioadă îndelungată la lumina reflectată de zăpadă manifestă un disconfort la nivelul ochilor (mâncărimi, lăcrimare intensă etc.) denumit oftalmie (orbirea zăpezii).

Zăpada este de fapt incoloră, însă cum lumina soarelui este absorbită uniform pe lungimile de undă vizibile, ceea ce noi percepem este “albul zăpezii”.

Fiecare fulg de zăpadă conține, în medie, 180 de miliarde de molecule de apă.

În medie, viteza unui fulg de nea este de 1,7 metri pe secundă.

Toți fulgii de zăpadă au șase laturi (sunt hexagonali).

Chiar dacă fulgii de zăpadă sunt întotdeauna hexagonali, din pricina poluării atmosferice, doar rareori sunt perfect simetrici;

Cel mai mare fulg de zăpadă a măsurat 38 de centimetri lățime și 20 de cm grosime. Potrivit Cărții Recordurilor, acesta a fost observat în Montana, SUA, în anul 1887.

Prima fotografie a unui fulg de zăpadă a fost realizată în anul 1879 de către savantul german Johann Heinrich Ludwig Flögel .

Cel mai mare om de zăpadă din lume a măsurat 37,21 metri înălțime și a fost ridicat în anul 2008 în orașul american Bethel (este vorba de omul de zăpadă din imagine). Și pentru a vă face o idee: “crenguțele” puse pe post de mâini sunt de fapt brazi întregi.

Cea mai grea iarnă înregistrată în România pare să fi fost iarna din anul 1954. În acel an, în București, zăpada a atins cinci metri înălțime.

Chionofobia este teama patologică de fulgii de zăpadă (da, există oameni care se tem de așa ceva).

Cea mai mare bătaie cu zăpadă a avut loc, potrivit Guinness World Records, în data de 12 ianuarie 2013, în Seattle. La “bulgăreală” au luat parte aproape șase mii de persoane.

Aproximativ 12% din suprafața uscatului planetar este acoperită, permanent, de gheață și zăpadă.

80% din întreaga cantitate de apă de pe Pământ este sub sub formă de gheață și zăpadă.

 

Sursa: webcultura.ro

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *