In memoriam Roy Orbison

Roy Orbison s-a nascut pe 23 aprilie 1936 in Vernon, nordul Texasului. Traind intr-o familie care iubea muzica, la varsta de 13 ani isi infiinteaza prima trupa, „The Wink Westerners”. Cand nu canta cu colegii de trupa, compunea cantece sau canta la chitara. Dupa terminarea colegiului, Roy Orbison intra la Universitatea de stat din Washington, unde studiaza istoria si engleza. In aceeasi perioada trupa sa devine si mai cunoscuta, schimbandu-si numele in „The Teen Kings” iar Roy Orbison a renuntat la facultate, visand la o cariera de muzician.

Primul succes comercial al lui Roy Orbison a venit in iunie 1956 cand The Everly Brothers au inregistrat compozitia sa, „Claudette” pe acelasi material cu „All I Have To Do Is Dream”. Din acest moment Roy Orbison incepe sa scrie versuri, fiind angajat pe post de compozitor.

In 1957 Roy Orbison se intalneste cu Joe Melson, si acesta reprezinta inceputul unei lungi si fructuase colaborari intre cei doi compozitori. Impreuna, au creeat ceva care nu se mai auzise pana atunci in muzica rock and roll, balade rock dramatice. Prima astfel de piesa a lui Roy Orbison s-a numit „Uptown” si nu s-a bucurat de prea mare apreciere … dar a urmat „Only the Lonely”, care a ajuns pe locul 2 in Statele Unite si pe locul intai in Marea Britanie… ceea ce l-a transformat rapid intr-un artist international. Dupa „Only the Lonely”, a fost lansat „Runnin’ Scared” – un number one in Statele Unite. In 1964 apare „Oh, Pretty Woman”, probabil cea mai cunoscuta piesa a artistului.

Roy Orbison a avut o mare influenta asupra artistilor din anii 60, The Beatles si The Rolling Stones. In 1963 a plecat cu Beatles-ii intr-un turneu european, el cantand in deschiderea trupei. Aceasta experienta l-a facut sa ramana foarte bun prieten cu John Lennon si George Harrison, cu cel din urma colaborand si in Traveling Wilburys. A fost atat de bun prieten cu membnrii trupei Beatles incat el i-a sfatuit pe acestia sa concerteze in Statele Unite. Acestia i-au propus sa ii managerieze, dar din cauza programului prea incarcat a fost nevoit sa renunte la idee. Roy Orbison a fost una dintre exceptiile care a rezistat invaziei britanice…. „Oh, Pretty Woman”, a indepartat de pe locul intai o melodie a Beatles-ilor, in primele 10 zile de la lansare vanzandu-se intr-un numar impresionant pentru acele vremuri. “Oh, Pretty woman” este de altfel si tema filmului “Pretty woman”, care a fost realizat in 1990 si avut un rol vital in succesul carierei actritei Julia Roberts.

In 1964 Roy Orbison a plecat in turneu cu The Beach Boys, iar in anul urmator cu The Rolling Stones… de un succes neasteptat s-a bucurat in Anglia, unde a avut 3 piese clasate pe locul intai si unde a fost votat de cateva ori ca cel mai bun artist al momentului.

Cu toate ca la nivel mondial se bucura de o mare faima, de atentia americanilor nu a mai beneficiat pana in anii 80. In Germania era considerat un mare artist, iar in Franta, Edith Piaf l-a caracterizat ca fiind cel mai bun canteret de balade.

In 1977 Linda Ronstadt preia piesa lui Roy Orbison, „Blue Bayou”, si o include pe albumul care a primit de 3 ori discul de platina, “Simple Dreams”. Piesa ajunge pe locul 3 in Billboard si primeste un disc de platina, devenin de altfel cel mai mare succes din cariera de compozitor a lui Orbison.

La sfarsitul anilor 70, foarte dezamagit de insuccesul de pe piata americana, cu mare greutate Roy Orbison isi continua turneele in restul lumii, ajungand ca saptamani intregi sa concerteze in fiecare seara, fara pauze. Aceasta este momentul in care artistul face un atac de cord, operatia fiind obligatorie. Dupa o scurta pauza, este lansat albumul “Laminar Flow”, care aduce un aer usor disco dar si un tribut lui Elvis Presley.

In 1980 impreuna cu Emmylou Harris canta „That Lovin’ You Feelin’ Again”, care in anul urmator primeste un Grammy. In 1985 pentru coloana sonora a filmului “Insignificance” inregistraza „Wild Hearts”, iar includearea piesei “In Dreams” in filmul “Blue Velvet” il readuce pe Roy Orbison in centrul atentiei. In 1987 a fost introdus in Rock and Roll Hall of Fame, contributia sa in muzica fiind recunoscuta de Rockabilly Hall of Fame, care i-a premiat pe marii artisti ai rock and roll-ului.

Roy Orbison a cantat pentru prima data „You Got It” cu doar cateva zile inaintea mortii, in cadrul unei ceremonii de premiere care a avut loc in Belgia. Aplauzele din partea publicului s-au auzit timp de cateva minute. Dupa aceasta aparitie, artistul s-a intors in America sustinand in Ohio ceea ce avea sa devina ultimul sau concert. La acea vreme avea deja planurile facute pentru un grandios turneu care trebuia sa aiba loc in Statele Unite si Europa. Pe 6 decembrie, dupa ce s-a plans de dureri in piept, sufera un puternic atac de cord, este dus de urgenta la spital … dar nu s-a mai putut face nimic. La trei saptamani dupa moartea sa, prietenii fac eforturi supraomenesti pentru a-i fi lansat albumul pentru care abia terminase inregistrarile. Uite asa apare pe piata “Mystery Girl”, albumul care va ajunge imediat pe locul 5 in clasamentul Billboard.

Roy Orbison ramane memorabil in primul rand pentru baladele despre dragostea pierduta, criticii muzicali spunand ca oricat de vesel ai fi, baladele lui iti inmoaie inima. Este considerat unul dintre cei mai buni compozitori, fiind o adevarata sursa de inspiratie pentru multi alti artisti importanti. Trei dintre piesele compuse si cantate de el, „Only The Lonely”, „Oh, Pretty Woman” si „Crying” au fost incluse in galeria Grammy Hall of Fame. In 1989 artistul a fost introdus in randul celor mai mari compozitori din toate timpurile, iar in 1998 a fost onorat cu un trofeu Grammy pentru intreaga cariera. In 2004, autoritatea in muzica – revista Rolling Stone a inclus 4 piese ale sale in clasamentul celor mai bune cantece lansate vreodata. Cele 4 sunt „Only The Lonely”, „Oh, Pretty Woman”, „Crying” si „In Dreams”. In acelasi an revista i-a acordat locul 37 in clasamentul celor mai buni 100 de artisti din toate timpurile.

Bob Dylan, un mare fan al artistului, si coleg cu el in trupa Traveling Wilburys l-a caracterizat pe Roy Orbison ca fiind “un om orchestra ” si “cea mai buna voce din toate timpurile”.

In urma cu câţiva ani fanii din intreaga lume, ajutati de Chris O’Neil au contrbuit la scrierea unei carti dedicate muzicianului si numita “Straight From Our Hearts”. In paginile acestei carti fanii spun ce impact a avut asupra lor muzica lui Roy Orbison. In aceeasi perioada cu cartea, a aparut si CD-ul “ The Essential Roy Orbison”,care a inclus cele mai cunoscute piese ale artistului dar si o rara inregistrare a piesei „Life Fades Away”, care pana atunci fusese disponibila doar pe coloana sonora a filmului “Less Than Zero”. Compilatia s-a clasat in top ten-ul din multe state.

Roy Orbison a avut o cariera de 34 de ani in care a lansat 30 de albume de studio, fara a lua in calcul discurile lansate in cadrul grupului The Travelling Wilburis. Are 4 piese incluse in clasamentul celor mai bune 500 de piese lansate vreodata, el ocupand locul 37 in topul celor mai buni artisti din toate timpurile. Cantecul sau “Only the Lonely” a stat la baza piesei “Please Please Me” a grupului Beatles, muzica lui fiind sursa de inspiratie pentru multi alti artisti celebrii.

In momentul mortii sale, a fost primul artist, dupa Elvis, care a fost prezent cu doua albume in topul 5 al celor mai bune albume. In 1991 a primit un Grammy pentru cea mai buna voce masculina. Dealtfel in 1976, in cadrul unui spectacol sustinut in Las Vegas, Elvis l-a numit pe Roy Orbison “cel mai mare artist al lumii”.

A fost recompensat cu o stea pentru activitatea sa din domeniul muzicii, situată în partea de est, aria 1700, pe Vine Street.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *