Oraşe dispărute (VI) – Babilon

Ati intalnit zeci de orase, metropole, cetati sau centre ceremoniale si religioase. Toate au fost pierdute si regasite. Toate au fost centre sau capitale ale unor puternice imperii sau civilizatii disparute. Unele au disparut din cauze naturale – schimbari climaterice, cutremure, vulcani activi. Altele s-au datorat numai oamenilor – razboaie, lupte pentru suprematie, infruntari religioase si multe altele. Poate acolo in jungla sau in mijlocul deserturilor ne mai asteapta si alte surprize.

Babilonul

Babilonul (din semiticul Bab ilani – Poarta Zeilor) este unul dintre cele mai importante orașe ale lumii antice, capitala Imperiului Babilonian. Important centru economic, politic și cultural în mileniul 2-1 î.Hr. Capitală a statului cu același nume, a cunoscut perioada de înflorire sub Hammurabi și Nabucodonosor II.

Babilonul a luat ființă în a II-a jumătate a mileniului III î.Hr. pe malul Eufratului, în Mesopotamia centrală. Profitând de o poziție geografică favorabilă, la intersecția unor importante drumuri comerciale, va cunoaște sub prima dinastie amorită (1894 î.Hr.-1595 î.Hr.) o ascensiune politică. Babilonul a dominat Mesopotamia întreagă în cursul domniei regelui Hammurabi (1792 î.Hr.-1750 î.Hr. sau 1730 î.Hr.-1685 î.Hr.) și după prăbușirea statului asirian, în epoca lui Nabucodonosor al II-lea (604 î.Hr.-562 î.Hr.). În epoca domniei lui Hammurabi, rege al Babilonului, s-a elaborat o culegere de legi, păstrată într-o lungă inscripție redactată cu litere cuneiforme și cunoscută ca și Codul lui Hammurabi. Scrierea este alcătuită din 3 părți: un prolog, o grupare de 280 de articole și un epilog. Codul lui Hammurabi a fost descoperit de arheologul J. de Morgan, în apropierea localității Susa, în 1902.

Babilonul, capitala din Babilonia, a fost un oras magnific. Orasul a degenerat în anarhie in circa 1180 î.Hr., dar a înflorit din nou, ca o capitala a Imperiului Asirian, dupa secolul al IX-lea. Culorile stralucitoare, luxul si opulenta din Babilon au devenit legendare din zilele lui Nabucodonosor (604-562 î.Hr.), care este creditat pentru construirea legendarelor Gradini Suspendate. Tot ce a ramas astazi din acest oras renumit este o movila de cladiri din chirpici sparte si resturi din campia fertila a Mesopotamiei între raurile Tigru si Eufrat în Irak.

Sursa: wikipedia

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *