Un oraş „dispare” atunci când este abandonat de locuitori, fie ca rezultat al unui război, al unei migraţii sau a altor dezastre naturale. În toate aceste cazuri, oraşele devin un soi de capsulă a timpului, păstrând urmele civilizaţiilor şi aşteptând să fie redescoperite.
Astăzi ni se pare absurd că ceva atât de mare precum oraș poate disparea. Dar orașele au decăzut întotdeauna, au fost abandonate din diverse motive și au rămas necunoscute istoriei timp de secole sau chiar mii de ani.
Petra
Petra (greacă πέτρα, însemnând „piatră”; arabă البتراء, Al-Batrāʾ) este un fost oraș antic, situat în Iordania. Este unul din cele mai celebre situri arheologice din lume, datorită templelor săpate direct în stâncă, cel mai cunoscut fiind „Trezoreria” („Al Khazneh”), în stil grecesc, cu o înălțime de 42 m, unde s-a turnat și partea finală a filmului Indiana Jones și ultima cruciadă.
În antichitate orașul se numea Rekem și apare menționat în manuscrisele de la Marea Moartă. Se presupune că a fost construit începând cu secolul al VI-lea î.Hr., de către nabateeni, un popor semitic, și a fost capitala lor până în 106 d.Hr., când a intrat în componența Imperiului Roman, devenind capitala provinciei Arabia Petrea.
Petra, ireala, magnifica, ascunsa intre munti, pierduta in desert. Orasul Rosu, asa cum este cunoscut, pe jumatate la fel de vechi ca timpul, a fost vechea capitala a regatului Nabataean. Un mare oras, unic, sculptat în partea laterala a Wadi Musa Canyon, în sudul Iordaniei cu secole în urma de catre Nabateeni, care s-a transformat într-un nod important pentru rutele caravanelor de matase si condimente legand China, India si Arabia de Sud cu Egiptul, Grecia si Roma.
Orașul continuă să înflorească în următorul secol, apoi intră în declin și este abandonat, fiind distrus în 363 de un cutremur. Ruinele au devenit o curiozitate în Evul Mediu, fiind vizitate de sultanul Baibars al Egiptului în secolul al XIII-lea.
Lumea occidentului si cea orientala se intalneau aici. Aici se putea vinde si comercializa orice. Era centrul care facea lumea sa se invarta. Dupa mai multe cutremure care au paralizat sistemul vital de apeducte ale orasului, acesta a fost aproape complet abandonat în secolul al VI-lea.
Dupa cruciade, Petra a fost uitata în lumea occidentala, pana când orasul pierdut dincolo de nisipuri a fost redescoperit de catre un calator elvetian Johann Ludwig Burckhardt în 1812.
În 1985 Petra a fost inclusă în lista UNESCO a locurilor din patrimoniul mondial. Este și una din Cele 7 noi minuni ale lumii.
Sursa: wikipedia