Oraşe dispărute (III) – Machu Pichu: Orașul Pierdut al Incașilor

Orase pierdute, orase uitate, orase disparute… Orasele antice uitate de vreme au facut deliciul publicului in secolul al XIX-lea. Oamenii si vanatorii de comori au cautat El Dorado, Lumea Ascunsa sau alte orase fanteziste. Unii au mers atat de departe incat au inventat astfel de orase-utopii. Fanteziste, demne de filmele SF ale vremii sau chiar avangardiste, acestea au intruchipat dorinta omului de a face parte din istorie.

Machu Pichu (Peru): Orasul Pierdut al Incasilor

Machu Pichu („Vechiul Varf”) este un oras incas pre-columbian, localizat la 2.430 de metri altitudine, pe creasta unui munte deasupra vaii Urubamba din Peru, langa Cuzco. Machu Pichu este probabil cel mai cunoscut simbol al Imperiului Incas. Este numit deseori „Orasul Pierdut al Incasilor”. Locul a fost inclus in Patrimoniul Mondial in 1983, cand a fost descris ca „o capodopera absoluta de arhitectura si o marturie unica a civilizatiei incase”.

Machu Picchu a fost construit in jurul anului 1450, la apogeul imperiului Incas, si a fost abandonat in mai putin de 100 de ani deoarece imperiul s-a prabusit sub cucerirea spaniola. Desi cetatea se afla la doar 80 de kilometri de Cuzco, capitala incasa, nu a fost niciodata gasit si distrus de spanioli, asa cum s-a intamplat cu alte localitati incase. Peste secole, jungla din jur a crescut si a impanzit locul, iar putini stiau de existenta lui. In 1911, istoricul si exploratorul de la Yale, Hiram Bingham a adus orasul pierdut in atentia lumii. Bingham si altii au lansat ipoteza conform careia cetatea a fost locul traditional de nastere al incasilor sau centrul spiritual al „fecioarelor soarelui”, in timp ce curatorii unei expozitii recente au speculat ca Machu Pichu era o resedinta regala.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *