Ziua Mondială de Luptă împotriva Osteoporozei, marcată recent la nivel internațional, este evenimentul anual care deschide seria campaniilor de educare și informare privind prevenția, diagnosticul și tratamentul osteoporozei destinate publicului larg.
Osteoporoza este o afectiune care afecteaza sistemul osos.
Oasele devin atat de fragile incat și o simpla cazatura sau chiar actiuni obisnuite, cum ar fi aplecarea sau tusea, pot provoca o fractura.
Cele mai frecvente fracturi asociate osteoporozei apar la sold, incheietura mainii sau la coloana vertebrala.
Desi afecteaza in special femeile, această boală apare inclusiv la barbati. Au un risc mai mare de a dezvolta boala femeile albe si asiatice – cu precadere femeile in varsta care sunt la menopauza.
Riscul de a dezvolta osteoporoza este mai mare după atingerea vârstei de 60 de ani și totodată, depinde partial de cat de multa masa osoasa ai atins pana la implinirea varstei de 30 de ani.
Cu cat ai mai multa masa osoasa, cu atat ai mai putine sanse de a face osteoporoza pe masura ce inaintezi in varsta, spun specialiștii.
La nivel mondial, osteoporoza cauzează aproape ,9 milioane de fracturi anual, ceea ce înseamnă o fractură din cauza osteoporozei la fiecare 3 secunde.
Fracturile cauzate de osteoporoză pot pune viața în pericol și reprezintă o cauză majoră a durerii și a dizabilității pe termen lung. Fracturile vertebrale pot duce la dureri de spate, scădere în înălțime, deformare, imobilizare, număr crescut de zile de spitalizare și reducerea funcției pulmonare.
Aproximativ 60% dintre pacienții care au suferit o fractură de șold necesită încă asistență după un an și 20% vor necesita îngrijiri medicale pe termen lung.
După ce au suferit o fractură osteoporotică, aproximativ 80% dintre pacienți nu sunt încă diagnosticați și tratați pentru osteoporoză, boala de bază care a provocat fractura.
Însă, Această boală poate fi prevenita prin numeroase metode, de la administrarea anumitor medicamente pana la schimbarea stilului de viata, urmand o dieta sanatoasa si practicand miscare regulat.
Alimentatia si exercitiile fizice pot ajuta la prevenirea pierderii osoase si la intarirea oaselor.