Oul este un aliment complet, dar fragil. E bine să foloseşti ouă cât mai proaspete, fiindcă ele pot produce o serie de tulburări digestive. În unele țări ouăle se păstrează la frigider, în altele nu. Cum este mai bine să procedezi?
Unde păstrați ouăle? În frigider, pe blatul din bucătărie sau într-un coș? Cei care trăiesc în SUA, cel mai probabil vor răspunde că le păstrează în frigider, dar cei care locuiesc oriunde în altă parte a lumii, probabil că vor afirma că le păstrează la temperatura camerei.
Vi se poate părea ciudat că americanii procedează în acest mod, însă există un motiv întemeiat pentru care se întâmplă acest lucru.
În America, ouăle sunt spălate și păstrate la frigider pentru a se evita infecția cu bacteria Salmonella.
Această bacterie se poate transmite la ouă în mai multe feluri, de la o găină ouătoare infectată sau de la dejecțiile animale.
Spălarea ouălor prezintă totuși și un dezavantaj. Oul este în mod natural protejat de o peliculă subțire denumită cuticulă, care nu permite bacteriilor să pătrundă în ou.
În alte părți ale lumii, precum în ţările europene, se procedează exact invers: spălarea ouălor este interzisă.
În schimb, se dorește prevenirea murdăririi ouălor, pe de o parte punându-se accentul pe rolul protector al cuticulei și, în plus, se vaccinează găinile ouătoare împotriva bacteriei Salmonella, pentru a evita infectarea ouălor în timp ce acestea se formează.
Practic, probabilitatea ca găinile ouătoare din America să fie infectate cu Salmonella este mai mare, de aceea se impune refrigerarea ouălor, pentru a se reduce răspândirea bacteriilor.
Conform unor studii, dacă un ou este contaminat cu bacteria Salmonella, pe suprafață sau în interior, bacteria va atinge valori periculoase după 3 săptămâni de păstrare la temperatura camerei. Dar, prin refrigerare, bacteria nu se va răspândi deloc, chiar și după 6 săptămâni de păstrare.
În cazul în care găinile sunt vaccinate împotriva bacteriei Salmonella iar ouăle nu sunt spălate, fiind protejate în mod natural de cuticulă, cel mai bine ar fi să fie păstrate la temperatura camerei.
Atunci când scoți un ou din frigider, pe coajă se formează condens, umiditatea încurajând dezvoltarea bacteriilor, care ar putea, în final, să găsească o breșă prin cuticulă și prin stratul poros de la suprafața oului, infectându-l.
Dacă însă ouăle sunt prespălate, este recomandat să le păstrați în frigider.
Sursa: cesamancam.ro