Nici pâinea nu mai e ce-a fost!

Noile tendinţe în materie de alimentaţie dau pâinea albă drept un produs nociv pentru sănătatea omului. Şi asta pentru că „pâinea cea de toate zilele” este digerată rapid şi ridică astfel fulminant nivelul de glucoză în sânge. În consecinţă, „gurmanzii” pot ajunge la obezitate. Iată de ce un profesor în ştiinţa alimentară al Universităţii din Singapore a schimbat formula pâinii, şi a făcut-o şi să arate diferit!

„În ultimii 10 ani, pâinea a fost mult discutată”, spune profesorul Zhou Weibiao, cercetător la Universitatea Naţională din Singapore.

Nutriţioniştii trag de ceva timp semnale de alarmă cum că pâinea albă este digerată prea repede, creşte nivelul de zahăr în sânge şi o asociază cu obezitatea. Pe scurt, este inamicul.

Soluţia pe care a găsit-o Zhou la această problemă? A inventat pâinea mov. Este bogată în antioxidanţi anticancer, spune el, este asimilată cu 20% mai încet ca pâinea albă şi este făcută numai din ingrediente naturale, aşa că are toate şansele să ajungă primul superaliment din această industrie, notează CNN.

Aliment de bază la nivel mondial, pâinea are o mare problemă: indicele glicemic ridicat. De asemenea, conţinutul de amidon rapid asimilat este unul dintre motivele pentru care mâncăm mai mult decât ar trebui.

„Provocarea a fost să schimbăm formula pâinii albe, însă fără a modifica textura pe care oamenii o iubesc atât de mult”, explică Zhou. Aşa că a extras antociani din orezul negru, cei care dau cerealelor calităţile antioxidanţilor, şi i-a infuzat în pâinea lui, dar a renunţat la proprietăţile amidonului din orez.

„În afară de capacitatea antioxidantă şi beneficiile asociate unei inimi sănătoase, se ştiu puţine lucruri despre folosirea antocianilor ca ingrediente în produsele de panificaţie”, spune profesorul singaporez.

În ceea ce priveşte culoarea, antocianii sunt pigmenţi naturali care se regăsesc şi în fructe şi legume precum struguri, afine, cartofi dulci, şi sunt responsabili pentru această nuanţă vibrantă.

Studiile au demonstrat că aceştia pot preveni bolile cardiovasculare, neurologice, cancerul şi joacă de asemenea un rol important în controlul obezităţii şi diabetului pentru că inhibă enzime de care nu avem nevoie şi reduce nivelul glucozei.

Profesorul a observat, de asemenea, că odată ajunsă în cuptor 80% din calităţile antioxidanţilor au rămas în crustă şi miez, la 200 de grade Celsius.

Pâinea lui Zhou nu se comercializează încă, dar cercetătorul a fost deja ofertat de marii producatori pentru a scoate acest produs pe piaţă.

„Lumea este încântată, spune el: M-a sunat cineva din Africa de Sud şi m-a întrebat dacă antocianii pot avea acelaşi efect şi în ciocolată. I-am răspuns că se poate ca antioxidanţii să funcţioneze, dar acolo nu există acelaşi nivel de amidon, aşa că nu va fi aceeaşi reacţie”.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *