Daca ma iubeste, va accepta tot! Daca il iubesc, voi accepta tot!
Exista mai multe tipuri de agresivitate prezente intr-un cuplu. Cea fizica, primitiva si aproape de neimaginat si de neinteles intr-o lume civilizata, cea verbala – extrem de jignitoare si umilitoare si cea psihologica care poate sa para cea mai benigna, mai usoara, dar care, in esenţa, poate sa capete forme perfide, insidioase si sa duca la distrugerea celuilalt.
Cauzele agresivitatii sunt multiple. In primul rand, mostenim un model cultural, din familie, care poate fi perpetuat, fenomen analizat de psihologia transgenerationala. In al doilea rand, toate formele de agresivitate vadesc un individ sau o personalitate cu multiple frustrări. Cel care este agresiv ascunde multiple complexe de inferioritate si o stima de sine la pamant. Nu in ultimul rand, exista cupluri care dezvolta relatii toxice, in care agresivitatea de toate felurile devine un „modus vivendi”.
Nu confundati insa starile general umane de nervi, trecatoare, cu o agresivitate de structura. Si in plan teologic se spune ca „poti sa te infurii dar sa nu te culci cu mania ta”. Sunt unele persoane care provoaca agresivitate. Provoaca anumite stari si reactii in lant. Ma refer aici la „reactiile provocate”. Un om foarte trist poate deveni agresiv la fel cum un om foarte speriat poate reactiona in aceeasi masura. Ceea ce foarte multi nu inteleg este ca trebuie sa stim sa invatam cum sa „administram” aceste stari. Atat cele proprii cat si cele ale partenerului.
Atunci cand partenerul este nervos, uneori trebuie sa stim sa nu spunem nimic. Invata sa vorbesti atunci cand este cazul si sa taci atunci cand trebuie. Un partener agresiv va reusi sa scoata tot ce este mai nociv in alti parteneri si va reusi sa distruga si sa dezintegreze relatia pana in punctul in care cei doi vor ajunge sa isi faca rau intr-un mod reciproc. Un partener agresiv va reusi sa te depersonalizeze si sa te faca sa iti pierzi individualitatea. Atunci cand ajungi sa accepti un comportament si o atitudine agresiva din partea celuilalt, fara a lua masurile necesare, este semnul cel mai clar ca te afli intr-o relatie toxica, o relatie care poate degenera.
Pana la urma, accepti ceea ce ti se ofera in aceeasi masura in care accepti ceea ce esti. Este exact cazul barbatilor agresivi care au dobandit acest pattern de relationare inca din copilarie si l-au perpetuat in masura in care violenta a fost un lucru normal si acceptat in cadrul familiei. Sau, acele femei care tolereaza un comportament agresiv doar pentru ca acest tip de comportament a fost „imbratisat” si acceptat de catre mamele lor alaturi de partenerii lor de viata. Palmele nu se dau din dragoste. Poate doar simbolic si doar la un anumit nivel subtil de relationare. Tot ceea ce depaseste acest nivel poate avea repercusiuni grave asupra relatiei si asupra partenerilor.
In incheiere, vreau sa va spun ca acesta nu reprezinta un tratat despre agresivitate si nici „know how-ul” absolut legat de cum ar trebui sa faceti in anumite situatii. In schimb, reprezinta un prim pas in a invata cum sa recunosti, sa constientizezi, sa gestionezi sau sa iesi din anumite conflicte si situatii limita din cadrul unui cuplu.
„Armele sunt la tine”. Invata sa le folosesti inteligent, neagresiv 🙂
Citește mai multe pe:
www.facebook.com/alexandruchermeleu