Peste 5,6 milioane de euro vor fi investiți în dezvoltarea zonelor marginalizate ale Reșiței


Peste 5,6 milioane de euro vor fi investiți la Reșița pentru dezvoltarea zonelor marginalizate din municipiul de pe Bârzava. Banii vor fi invetiți în servicii de asistență socială, accesul la educație, servicii medicale și locuire în zonele urbane marginalizate ale Reșiței.
Proiectul „Sprijin pentru funcționarea GAL Reșița” ce a fost lansat de către Asociația Grupul de Acțiune Local Reșița are ca obiectiv îmbunatatirea condițiilor de viață a locuitorilor din zonele urbane marginalizate ale Municipiului Resita, inclusiv în ceea ce privește asistența socială, accesul la educație și servicii medicale, locuire, într-un interval de 69 de luni. Peste 900 de persoane din zonele urbane marginalizate ale Reșiței vor fi beneficiarele acestui proiect accesat de Grupul de Acțiune Local Reșița.
Lansăm proiectul de funcționare al Asociației Grupul de Acțiune Local Reșița, este vorba de a adoua etapă de dezvoltare, vorbim de perioada 2024-2029. Deci în următorii cinci ani, Grupul de Acțiune Local Reșița va implementa proiecte în valoare de 5.600.000 de euro pentru susținerea și dezvoltarea zonelor urbane marginalizate din municipiul nostru. În principal vorbim de continuarea unor proiecte pe care deja le cunoașteți: dorim continuarea blocului din Mociur, Blocul fetelor este aproape finalizat, avem parte de străzi în zona Dealu mare, dar pe lângă acestea Asociația Grupul de Acțiune Local va finanța, prin intermediul Primăriei Reșița, reabilitarea a 16 locuințe pentru persoane din grupuri vulnerabile. S-a mai dorit înființarea a două terenuri de sport în cadrul unor licee și, sperăm, înființarea unor săli de mese pentru programul afer-school. Mare parte din finanțare va merge, de data aceasta, către așa numitele proiecte soft, adică proiecte care se adresează mai mult părții resurselor umane și nu atât investițiilor în infrastructură și în acest sens o mare parte din finanțarea pe care am obținut-o va merge către 440 de copii din aceste comunități dezavantajate, care vor beneficia de servicii de after-school, inclusiv masă caldă, consiliere, ajutor la teme, implicarea în diverse activități socio-culturale, inclusiv campanii pe diverse teme și care sperăm să fie de interes pentru ei”, a declarat managerul GAL Reșița, Cristina Truță .
Un punct important al investiției se va axa pe serviciile medicale, astfel asociația își dorește înființarea unor puncte de consiliere medicală.
Totodată, în strategia noastră de dezvoltare locală pentru zonele urbane marginalizate, am avut în vedere și promovarea unor servicii medicale, parte de facilitare, consiliere. În acest sens colaborăm cu Direcția de Asistență Socială și urmează să vedem dacă reușim să înființăm două puncte de consiliere. Pe parte medicală am avut în vedere inclusiv consilierea tinerelor mame, partea de medicină a familiei, pentru că am constatat din întâlnirile pe care le-am avut cu diverși factori că există o problemă și sunt destul de multe mame tinere care poate au nevoie de mai multă consiliere în acest domeniu”, a mai spus Cristina Truță.
Prima etapă de finațare a fost una care s-a bucurat de succes, fiind finanțate atât componenta hard cât și cea soft, rezolvându-se probleme de locuire foarte sensibile.
Etapa trecută a fost un succes, asta deoarece s-au depus proiecte pentru toate fișele de proiect pe care le-am scos. Au început lucrările pentru toate proiectele depuse. Au existat întârziere, în special la blocul din Mociur, însă există perspective ca proiectul să fie finalizat. Însă, pe cel mai sensibil proiect din cadrul trecutului ciclul de finanțare, cel care viza localizarea sau delocalizarea oamenilor din Mociur lucrările au fost făcute suficient de bine încât să intre în atenția organizațiilor naționale și chiar internaționale, GAL Reșița a primit și o diplomă de recunoaștere a modului în care a reușit să rezolve această problemă care era deosebit de sensibilă”, a declarat expertul tehnic al GAL Reșița, Marian Apostol.
Proiectul este finanțat prin Programul de Incluziune și Demnitate Socială și are o durata de implementare de 63 de luni.

Post Author: Cristian Bistriceanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *