Pocnitul încheieturilor este un obicei foarte comun, mai ales pentru că apelăm la el atunci când suntem încordați. Totuși, există numeroase studii care au arătat că este o practică dăunătoare. În acest articol îți vom explica pe larg care sunt motivele care au dus la această concluzie și ce se întâmplă cu adevărat atunci când auzi acel sunet unic.
Oamenii de ştiinţă canadieni au descifrat un ”mister” care îi nedumerea pe foarte mulţi oameni: ce provoacă acele sunete scoase de degete în momentul în care le pocnim, scrie Daily Mail.
Pe baza unor RMN-uri, canadienii au stabilit că, în momentul în care ne pocnim degetele, articulaţiile se îndepărtează uşor, formând o bulă în fluidul dintre ele, iar în acel moment apare şi sunetul specific.
„Se formează un fel de vid. Când articulaţiile se separă brusc, nu este suficient fluid pentru a umple spaţiul format, aşa că apare o bulă, iar acest eveniment este asociat cu sunetul respectiv”, a explicat şeful de proiect al cercetării amintite.
Canadienii susţin că trosnirea degetelor este un semn că articulaţiile sunt foarte bune şi nicidecum cei care îşi trosnesc degetele nu riscă să facă artrită, aşa cum sugerau studii precedente.
Totuşi, sunt necesare alte studii pentru a afla de ce sunetul pocnirii degetelor este atât de strident.
Sursa: Daily Mail