Prevenirea și combaterea violențelor de orice fel reprezintă un domeniu prioritar de acțiune pentru Poliția Română.
De la 1 octombrie 2024, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică a fost operaționalizat la nivelul întregii țări și se aplică și în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar pe cauțiune și arest la domiciliu.
În Caraș-Severin sistemul SIME funcționează de la 1 ianuarie 2024.
Utilizarea acestor sisteme permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor.
Monitorizarea se realizează automat, sistematic și exclusiv pe teritoriul României, iar identitatea persoanei supravegheate și a persoanei protejate sunt cunoscute doar de organul de supraveghere care creează semnalarea.
După introducerea în sistem a semnalării, organul de supraveghere, precum și organul judiciar care a impus obligația de a purta un dispozitiv electronic de supraveghere are acces, în anumite condiții, la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul electronic.
În primele 10 luni ale acestui an, polițiștii din Caraș-Severin au emis 89 de ordine de protecție provizorii.
Polițiștii au intervenit la 77 de alerte generate de Sistemul Informatic de Supraveghere Electronică, din care în 36 de cazuri de apropiere a persoanei supravegheate de persoana protejată și în 2 cazuri de apropiere a persoanei protejate de persoana supravegheată.
Ei au fost solicitați să intervină și la 1.027 de cazuri de violență domestică, dintre care 714 în mediul urban și 313 în mediul rural.
În Caraș-Severin, în primele 10 luni din 2024, au fost sesizate 392 de infracțiuni pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, în scădere față de perioada similară din anul anterior.
Peste 50% dintre faptele sesizate sunt infracțiuni de lovire sau alte violențe. În 84 de cazuri a fost sesizată infracțiunea de abandon de familie, iar în 55 de cazuri au fost sesizate infracțiuni pentru prevenirea și combaterea violenței în familie.
La fel ca în 2023, în primele 8 luni din 2024 nu au fost înregistrate infracțiuni contra vieții între membri de familie, respectiv infracțiuni de mare violență, cum sunt omorul sau tentativa de omor.
În primele 8 luni ale anului 2024, s-a înregistrat o scădere atât a numărului persoanelor bănuite de comiterea faptelor, cât și a victimelor acestora.
După locul comiterii, în mediul urban au fost sesizate 250 de fapte, iar în mediul rural au fost sesizate 142 de fapte, 263 la domiciliu și 129 în spațiul public.
În aceeași perioadă, instanțele judecătorești au emis 82 de ordine de protecție, 29 fiind provenite din ordine de protecție provizorii.
Referitor la nerespectarea ordinului de protecție, au fost sesizate 55 de infracțiuni, dintre care 46 în mediul urban și 9 în mediul în rural.
De la operaționalizare, în Caraș-Severin, în 5 situații, a fost pusă în aplicare măsura „obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere”.
Polițiștii emit ordine de protecție provizorii când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică.