Pompierii militari cărășeni au intervenit pentru stingerea a 4 incendii într-o singură zi!


În cursul zilei de ieri, 09 aprilie, pompierii militari cărășeni au fost solicitați să intervină pentru stingerea a patru incendii manifestate la arderi necontrolate, în urma cărora au ars aproximativ 13 ha de vegetație uscată, mărăciniș și deșeuri lemnoase. Incendiile s-au înregistrat pe raza localităților Oțelu Roșu, Moldova Nouă (2) și Bucoșnița. Cauza probabilă de producere a acestora rămâne utilizarea focului deschis în spații deschise.
Pe această cale, atragem atenţia asupra faptului că focurile aprinse, cu intenţia de a curăţa terenurile, reprezintă pericole reale pentru viaţa oamenilor, bunurile acestora, precum şi pentru mediul înconjurător.
Totodată, nu este lipsit de importanță eforturile depuse de personalul de intervenție pentru limitarea și stingerea acestora, iar, de cele mai multe ori, pompierii parcurg distanțe de câțiva km pe jos, pe terenuri neamenajate.
Reamintim cetățenilor obligația respectării normelor privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate.
Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.
Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Tot ieri, echipajele SMURD au intervenit pentru acordarea primului ajutor calificat în 15 cazuri.

„În continuare, pompierii militari cărăşeni rămân la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea de ajutor persoanelor aflate în dificultate.
Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.” – transmit reprezentanții ISU Caraș-Severin.

Post Author: Patricia Bușcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *