Pompierii și civilii s-au luptat cu flăcările, din nou


Pompierii militari și voluntari au fost solicitați să intervină pentru stingerea mai multor incendii, 13 de vegetație uscată și unul la un depozit de lemne, într-o singură zi.

Aceștia au acționat pentru lichidarea a 7 incendii izbucnite în Ciclova Montană, Oravița, Cornea, Reșița, Armeniș și Globu Craiovei, dar și la alte 4 izbucnite în Iablanița (acolo unde au ars 1 sălaș, 2 ha livezi de pruni, 3 ha vegetație uscată și 10 căpițe de fân), în Moldova Nouă (unde au ars 30 mp de rumeguș), la Surducu Mare (acolo unde au fost afectate 18 ha de teren), dar și la Topleț (unde au ars 15 ha).

În sprijinul pompierilor au acționat și pompierii militari din cadrul ISU MH, ISU GJ, precum și SVSU Oravița, SVSU Cornea, Armeniș și Iablanița, precum și personalul Ocolului Silvic Oravița și cetățenii.

Cel mai grav eveniment a avut loc în localitatea Ciclova Montană, unde unul dintre cele 2 incendii de vegetație și fond forestier s-a extins la 4 gospodării și 5 anexe.

Totodată, pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un depozit de lemne, în localitatea Mehadia.
La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Caransebeș și Gărzii de Intervenție Bozovici, cu o autospecială de primă intervenție și comandă și 3 autospeciale de stingere.
Au ars bușteni și rumeguș pe o suprafață de aproximativ 200 mp și un container cu rumeguș, de aproximativ 12 mp.

Din fericire, în urma acestora nu au fost înregistrate victime.

 

”Atragem atenția cetățenilor cu privire la necesitatea respectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor. Aceștia trebuie să conștientizeze că focul, scăpat de sub control, poate produce pagube materiale însemnate, punând în pericol nu doar bunuri, ci chiar viața persoanelor.
De la începutul acestui an, pompierii cărășeni au depus eforturi susţinute pentru limitarea și stingerea a peste 800 de incendii izbucnite la vegetație uscată și fond forestier.

Rugăm cetățenii să dea dovadă de responsabilitate și să înțeleagă că arderea miriștilor, a vegetației uscate și resturilor vegetale este INTERZISĂ, fiind un pericol major pentru viața acestora, iar în condițiile meteorologice actuale, perioade de caniculă și secetă prelungită, manifestarea incendiilor poate fi extrem de violentă, afectând: gospodării, construcții, rețele electrice, păduri și animale. Odată cu arderea resturilor vegetale se distruge și microfauna folositoare de la suprafața solului. Din păcate, aceasta este cea mai întâlnită practică în activitățile de igienizare a terenurilor.

Reamintim că nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei. Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.”, spun reprezentanții ISU „SEMENIC”.

 

În continuare, pompierii militari cărăşeni rămân la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea de ajutor persoanelor aflate în dificultate.
De asemenea, informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă fiipregatit.ro.

Post Author: Andreea Ilie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *