Anul acesta s-au împlinit 48 de ani de la amartizarea navei spaţiale Viking 1, sonda care a realizat prima fotografie cu suprafaţa planetei Marte.
Pe 20 august 1975, nava spaţială Viking 1 a fost lansată din Cape Canaveral, Florida. La 11 luni de la lansare, în data de 20 iulie 1976, Viking 1 a amartizat, trimiţând pe Pământ prima imagine a suprafeţei marţiene, fotografiată de numai puţin de 16.000 de ori în timpul acelei misiuni.
Prima imagine a fost cea a uneia dintre părţile navei, deoarece cercetătorii de la NASA doreau să vadă cum reacţionează suprafaţa lui Marte la greutatea vehiculului. ,,Am vrut să înţelegem cum va reacţiona suprafaţa la contactul cu piciorul navetei”, a declarat John Newcomb, membru în echipa de administrare a navetei Viking.
Imaginea pe care au primit-o specialiştii a dezvăluit adâncimea pe care amprenta navei a realizat-o, nivelul de granularitate al materialelor de la suprafaţa planetei, dar şi alte indicii referitoare la compoziţia acestora. ,,Nu am fi putut cere mai mult. Imaginea merită o mie de cuvinte”, a declarat James Martin, liderul proiectului de cercetare.
Au existat două sonde Viking. Cea de-a doua a aterizat la o lună distanţă de prima. Cele două două sonde au trimis pe Pământ prima imagine cu o rezoluţie bună a planetei Marte, dezvăluind structura şi compoziţia atmosferei planetei. Informaţiile i-au ajutat pe oamenii de ştiinţă să realizeze teste biologice, cu scopul de a detecta viaţă extraterestră.
Deşi a fost concepută să opereze doar 90 de zile, nava spaţială a fost activă timp de peste şase ani, strângând infomaţii şi trimiţându-le ulterior pe Pământ.
Acum, la 44 de ani de la desfăşurarea misiunii VIKING 1, NASA a început să continue munca începută de celebra sondă spaţială. Deşi vechea navă s-a deteriorat, Marte a fost în continuare vizitată de alte nave spaţiale, precum Sojourner, Spirit, Opportunity şi roverul Curiosity. Dacă presupunerile celor de la NASA vor deveni reale, primii oameni care vor amartiza în 2030, vor descoperi fragmente din vechea navă Viking.
Sursa: time
Foto: nasa.gov