[VIDEO] Punctul Nemo – misteriosul cimitir subacvatic!

Cum scapa inginerii de statiile sau navele spatiale? Acestea s-ar putea sa nu arda complet inainte sa cada pe Pamant. Din fericire, exista o solutie. Operatorii navei spatiale pot controla locul unde statia sau naveta spatiala se prabuseste, iar acest loc are si un nume: Cimitirul Navelor Spatiale! Acest cimitir se afla in Oceanul Pacific si se afla in cel mai indepartat loc fata de orice asezare umana. Locul se mai numeste si “Polul de inaccesibilitate” sau “Punctul Nemo” (aluzie la personajul lui Jules Verne), iar cel mai apropiat petec de pamant de el se afla la 2.688 de kilometri.

Desi punctul unde vor cadea aceste obiecte spatiale este foarte precis, atunci cand intra in atmosfera, ele se dezintegreaza. Intinderea pe care se raspandesc ramasitele poate sa aiba si o raza de 1.000 de kilometri. Din acest motiv a fost aleasa aceasta zona, unde nu se afla nimic pe o raza de aproape 2.700 kilometri. Cea mai mare parte a unui obiect spatial se dezintegreaza in momentul in care intra in atmosfera. De exemplu, numai 25 din cele 142 tone ale statiei spatiale ruse MIR au ajuns in cele din urma in acest cimitir.

Punctul Nemo, situat in Oceanul Pacific, este cea mai izolata regiune din lume, fiind departe de orice uscat.

Regiunea Punctul Nemo se mai numeste si Polul Oceanic al Inaccesibilitatii. Numele acesta sugereaza ca este aproape imposibil de ajuns aici, zona fiind la o distanta de peste 2.600 kilometri de orice uscat.

Coordonatele misteriosului Punct Nemo sunt 48 de grade latitudine sudica si 123 grade longitudine vestica. Acopera o suprafata de peste 17 milioane kilometri patrati.

Deoarece este un loc atat de izolat, departe de uscat si de asezari umane, a devenit un adevarat cimitir subacvatic.

NASA a decis ca aici este cel mai sigur ca prabuseasca navetele spatiale care nu mai au combustibil sau care si-au incheiat misiunea.

Pentru ca o naveta sa ajunga aici, traiectoria ei trebuie sa fie precisa. Daca scapa de sub control, cum s-a intamplat cu spatia spatiala chineza Tiangong-1, atunci exista riscul ca unele resturi sa cada intr-o regiune locuita.

Navetele mai mici nu sunt ingropate in Punctul Nemo, deoarece se dezintegreaza la intrarea in atmosfera terestra.

In perioada 1971-2016, in Punctul Nemo s-au prabusit controlat peste 260 de navete, de la diferite agentii spatiale, scrie Business Insider.

Printre acestea se afla statia spatiala sovietica MIR, peste 140 de vehicule rusesti folosite pentru realimentarea cu combustibil, cateva navete cargo ale Agentiei Spatiale Europene si o racheta SpaceX.

Navetele spatiale care nu mai sunt functionale trebuie prabusite controlat, pentru ca daca raman pe orbita si devin gunoi spatial sunt un adevarat pericol pentru sateliţi.

Si ce se intampla cu satelitii trimisi in spatiu? Acestia sunt trimisi pe asa-zisa “orbita cimitir”, aflata la o distanta de 36.000 km de Pamant.

Proiectantii satelitilor sunt obligati sa demonstreze ca acestea pot fi dezafectate in siguranta la sfarsitul duratei operationale, prin sisteme de reintrare controlata in atmosfera sau de urcare a vehiculelor in “orbita cimitir”. Incepand cu 18 martie 2002, toti operatorii de sateliti din SUA s-au angajat sa mute aceste vehicule pe o orbita cimitir la sfarsitul vietii operationale.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *