Elevii se întorc de luni în bănci, însă se pare că structura anului școlar va suferi modificări drastice.
Cea mai importantă schimbare din structura anului școlar 2022 – 2023 este faptul că se renunță la semestre și se introduce oficial noțiunea de module.
Mai exact, vor exista 5 module de învățare, care vor alterna cu 5 vacanțe.
Tezele ar urma și ele să dispară, spune ministrul.
De asemenea, media claselor V-VIII va fi eliminată din calculul mediei de admitere la liceu, astfel că ierarhizarea absolvenților se va realiza doar pe baza mediei obținute la Evaluarea Națională.
O altă noutate este că elevii nu mai pot fi exmatriculați, având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu.
O altă modificare este că anul acesta școlar va avea și o vacanță „mobilă”, vacanță care va fi fixată de inspectoratele școlare.
Spre deosebire de anii trecuți, vor avea vacanță toți elevii în perioada 22-30 octombrie 2022. Înainte, intrau într-o vacanță de o săptămână doar copiii de grădiniță și elevii de clasele primare, în perioada octombrie-noiembrie.
O altă vacanță nouă este cea din luna februarie, modulară, care poate fi în a doua, a treia sau a patra săptămână, în funcție de decizia inspectoratului școlar.
O altă noutate este şi introducerea, pe lângă programul Şcoala Altfel, şi a programului Săptămâna Verde. Acesta va fi inclusă în modulele 4 și 5, la alegerea școlilor.
Însă, la clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, din învățământul profesional și din învățământul postliceal, în perioadele dedicate programelor „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se organizează activități de instruire practică”.
Structura anului școlar 2022- 2023 a fost publicată în Monitorul Oficial în aprilie 2022.