Reșița găzduiește în premieră, în perioada 26-28 iulie, Street Delivery și UrbanEye Film Festival!
Fantasticul Funicular e un prilej de a aduce comunitatea reșițeană în jurul celei mai emblematice structuri de patrimoniu industrial a orașului. Asta înainte să intre în șantierul de restaurare și conversie spre o nouă funcțiune, respectiv o nouă axă de mobilitate (pietonală și de ciclism), care va conecta centrul orașului de dealurile dimprejur.
Sub formatul Street Delivery, se vor organiza tururi ghidate, ateliere interactive pentru tineri și copii, intervenții ghidate de artiști din toată țara, dar și expoziții și dezbateri publice pe teme precum valorificarea patrimoniului industrial local, perspective de mobilitate și co-guvernanță.
Se vor organiza ateliere de serigrafie și bandă desenată, sculptură în calcar, desene murale, programare de roboți și jocuri, videomapping pe funicular, dar și atelier de scenografie.
De asemenea, cei mici vor avea parte de un atelier de desene luminate.
Asta înseamnă că, timp de 3 zile, evenimentul se va bucura de o serie de instalatii permanente.
Spre exemplu, va ave loc o expoziție fotografică cu Ioana Cojocariu, intitulată „Vedere de la balconul meu”.
Vecinii funicularului au fotografiat funicularul din apartamentele lor de la etaj. Ținând cont de conversia planificată a funicularului, expoziția își dorește să încurajeze actul documentării acestuia din perspective subiective și afective, perspective care, în timp, vor deveni mărturii cu valoare istorică.
Participanții la proiect: Alexis Wald, Mihai Lupsan, Manuela Tabacar, Alexandra Dorobantu, Ioana Ciolea, Adriana Baghiu, Alessandra Chițu și Maia Chivu.
De asemenea, va avea loc „A scrie pe apă”, o instalație de poezie, in memoriam Ion Chichere, realizată de tandemul Lumi Mihai și Mugur Grosu.
Supranumită „Orașul cu poeți”, Reșița a dat numeroși scriitori remarcabili, iar anul acesta se împlinesc 70 ani de la nașterea și 20 de la dispariția poetului reșițean Ion Chichere. Pe structura metalică a Podului de la Vamă, peste râul Bârzava, tandemul va realiza o instalație de poezie …magnetică: pe unul din arcele podului va fi reprodus poemul „Cu sania pe curcubeu”, de Ion Chichere, iar sub acesta, toată lumea este invitată să continue exercițiul liric printr-un simplu joc cu magneți, combinând expresii, cuvinte și litere pe elementele metalice ale podului, după modelul colajelor suprarealiste „cadavres exquis” (cadavre delicioase).
Duminică seara, tandemul va susține și un performance de poezie și muzică electronică, in memoriam Ion Chichere, alături de poetul reșițean Christian Bistriceanu.
Instalația Linear Play, formată din Paula Ianu și Daniel Miron, invită publicul să se joace prin interacțiunea cu controalele mașinăriei care traversează Bârzava pe un cablu întins de-a lungul celor două maluri, simbolizând funcția istorică a funicularului și importanța lucrului în echipă.
Evenimentul din Reșița este primul episod al proiectului „A scrie pe apă”, realizat printr-o co-finanțare „Energie! Burse de creație”, acordată de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, urmând a fi derulat ulterior la Timișoara.
Sub egida Reșița 250LAB, evenimentul e organizat de MKBT împreună cu Asociația Arta în Dialog, în parteneriat cu Fundația Comunitară Banatul Montan, Muzeul Cineastului Amator, We Wilder, Bike Attack, D. Proiect + Asociatia Encore, Dash Film SRL, De-a arhitectura, Salonul de Artă și Industrie, Urban Up.