Natura ne oferă mereu antidotul pentru afecţiunile de sezon, iar secretul pentru o bună imunitate în perioada rece a anului se află chiar în farfuria noastră. Pentru a contracara umiditatea şi frigul de afară, ar trebui, să apelăm la alimentele care se găsesc din plin acum prin pieţele noastre.
Ayurveda sau medicina ayurvedică reprezintă sistemul de cunoștințe medicale indiene care provine din textele sacre ale Vedelor (c. 3900 î.Hr.- c. 1500 î.Hr.) și ale cărui principii sunt valorificate în ceea ce astăzi numim terapii alternative.
Ayurveda consideră că toate bolile încep în tractul digestiv, iar mâncarea este primul nostru medicament. Având o dietă sănătoasă, ideală pentru corpul tău, ai ocazia să îţi păstrezi o sănătate optimă.
Ingrediente:
• 2 morcovi mari
• 1 ţelină mică
• 1 bucată de ghimbir cât o jumătate de deget
• 2 linguriţe ulei de măsline
• sare de mare
• piper negru proaspăt măcinat
Mod de preparare:
Pune morcovii tăiaţi rondele, ghimbirul tocat şi ţelina tăiată cuburi într-un blender. Umple cu apă atât cât să acoperi legumele. Pasează până omogenizezi, obţinând un fel de piure, apoi toarnă într-o oală mică. Adaugă uleiul, sare şi piper după gust, apoi fierbe supa timp de 10-15 minute.
Cum te poate ajuta poate supa de morcovi cu ghimbir?
De un portocaliu atrăgătoar, cremoasă, picantă şi nutritivă, supa de morcovi cu ghimbir este pur şi simplu o rază de lumină într-o zi mohorâtă de iarnă.
Sucul de morcovi proaspăt storşi este adesea folosit în medicina ayurvedică împreună cu ghimbirul. Elementele nutritive din aceste două rădăcinoase oferă digestiei o odihnă necesară într-un regim de iarnă, din care adesea lipsesc legumele, dar în care avem tendinţa să consumăm multe grăsimi şi carbohidraţi din produse rafinate.
Ghimbirul şi piperul negru sunt combustibili buni pentru a arde surplusul de grăsimi. Ţelina este un diuretic, iar alături de efectele laxative uşoare ale morcovului va ajuta la digestie. Morcovul este bogat şi în antioxidanţi, benefici pentru sistemul imunitar. Beta-carotenul susţine ficatul şi purifică sângele.
De o simplitate aproape spartană, supa de morcovi cu ghimbir este purificatoare, energizantă, plină de vibre şi vitamine. Verifică efectul acestei supe: ar trebui să simţi o vitalitate îmbunătăţită şi o claritate a minţii, după doar câteva ore de la momentul consumării ei.
Poftă bună!